Suezkanalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 30°42′18″N 32°20′39″Ø

Suezkanalen
Suezkanalen
Satellittfoto over Suezkanalen med geografisk plassering
Lengde 163 km
Høydeforskjell m
Antall sluser Ingen
Kapasitet
Skipslengde 340 m
Dypgående 21 m
Trafikk
Antall fartøy 20 000 pr. år
Tonnasje 400 millioner tonn pr. år
Annen informasjon
Ekstra Suezkanalen er verdens mest trafikkerte kanal, målt i tonnasje

Suezkanalen avmerket på kart

Suezkanalen (arabisk: ‏قناة السويس‎, Qanāt as-Suwais) er en 163 km lang kanal i Egypt mellom Middelhavet og Rødehavet. Den ble bygget under ledelse av Ferdinand de Lesseps mellom 1859 og 1869.

Byggingen ble gjennomført av et fransk selskap. Kalalen ble åpnet 17. november 1869.

Etter ferdigstillelsen eide Frankrike og Egypt kanalselskapet som drev kanalen. I 1875 kjøpte Storbritannia 45 % av kanalselskapet og inngikk en avtale med Egypt om at det skulle tilbakeføres til Egypt i 1968. I 1956 nasjonaliserte den egyptiske president Gamal Abdel Nasser kanalen, noe som førte til Suezkrisen. De største skipene som kan passere kanalen har betegnelsen Suezmax. Disse har en lasteevne på 120 000 til 180 000 dødvekttonn.

Til forskjell fra Panamakanalen, har Suezkanalen ingen sluser slik at saltvann strømmer fritt gjennom kanalen. Likt for begge er imidlertid at de for hvert sitt område har fått en stor betydning for ferdselen mellom verdenshavene og verdensdelene. Særlig har dette vært tilfelle for trafikken mellom Atlanterhavet og Stillehavet (Panamakanalen), og for ferdselen mellom Det indiske hav og Middelhavet (Suezkanalen).

Tidevann og en liten høydeforskjell mellom Rødehavet og Middelhavet skaper en viss strøm i kanalen.

Suezkanalen har stor strategisk betydning og har etter sin åpning vært avgjørende for handel mellom Vest-Asia og Europa som et alternativ til silkeveien. Som Gibraltarstredet har kanalen vært vitne til politisk konflikt ettersom stor skipstrafikk er avhengig av denne ruten for å unngå en mye lengre rute rundt Afrikas kyst. I dag er imidlertid ikke kanalen offer for noen bitter politisk konflikt, og vanskelighetene for skipstrafikken har vist seg lenger sør, utenfor Somalias kyst der pirater herjer.

Selv om Suez-kanalen er etablert å ligge under Egyptisk suverenitet, er monopolet på trafikken gjennom kanalen utfordret. Kina og Israel skrev i 2014 under en avtale angående et alternativ til kanalen. Avtalen omfatter å bygge en jernbanelinje mellom Eilat og Ashdod, og den planlagte jernbanelinjen går under det foreløpige navnet Red-Med. Prosjektet skal etter planen begynne i løpet av 2014, og fullføres innen fem år.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

EgyptstubbDenne Egyptrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.