Sardinia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sardinia
Regione Autonoma della Sardegna
Regione Autonoma de sa Sardigna
Sardinia

Flagg

Våpen

Land Italia Italia
Status Region
Adm. senter Cagliari
President Francesco Pigliaru
Areal
 – Totalt:
Rangert som nr. 3
24 090 km²
Befolkning
 – Totalt:
Rangert som nr. 11
1 637 639 (2003)
Høyde 334 meter
Provinser Cagliari
Carbonia-Iglesias
Medio Campidano
Nuoro
Ogliastra
Olbia-Tempio
Oristano
Sassari
Kommuner 377
Kartet viser Sardinias plassering i Italia
Kartet viser Sardinias plassering i Italia

Sardinia (italiensk: Sardegna) er en italiensk øy i Middelhavet mellom Italia, Spania, Tunisia og sør for Korsika. Sardinia er 24 090 km² stor og har ca. 1 650 000 innbyggere. Sardinia er en autonom region i Italia, den regionale hovedstaden heter Cagliari.

Sardinia er den nest største øya i Middelhavet (etter Sicilia og foran Kypros), preget av en 1849 km lang kystlinje som er generelt høy, ujevn og berglendt, men brutt opp av dype bukter med sandstrender, omgitt av mindre øyer. Øyas geologi er går tilbake til paleozoikum, jorden oldtid, for 300 000 år siden og er ikke vulkansk som i Italia og har heller ikke høye fjell grunnet lang erosjonsprosess.[1]

Øya fikk fast bosetning i steinalderen, i neolittisk tid, fra rundt 6000 f.Kr. som kom fra Italia via Korsika. For rundt 1500 f.Kr. og framover ble det bygd en rekke runde tårnstrukturer i stort antall som kalles nurager. Grensene for de ulike stammeområdene ble voktet eller markert av mindre nurager, og selv i dag finnes det rundt 7000 nurager spredt ut over det sardinske landskapet. Siden har etruskere, oldtidens grekere, fønikere, og til sist romere bosatt seg og tok deler eller hele øya i besittelse. I tidlig moderne tid ble Sardinia spansk via kongelig ekteskap. Øya var preget av angrep fra muslimer og sultekatastrofer, særlig i 1680 skal mange landsbyer ha blitt lagt øde. På midten av 1800-tallet, under Unità d'Italia, Italias samling, ble Sardinia igjen knyttet til Italia. Fra 1948 fikk Sardinia særskilt status som autonom (selvstyre) og har i dag en mangfoldig økonomi som fokuserer på turisme.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet Sardinia er fra førromersk substantiv *sard[], latinisert som sardus (hunkjønn sarda);[2] at navnet hadde en religiøs konnotasjon er antydet fra dets bruk som adjektiv for den førhistoriske sardinske mytologiske helteguden Sardus Pater («Sardinske Far», ikke som «Far Sardus»), foruten også å bli forstavelsen til adjektivet «sardonisk» (spotsk).[3] Sardinia ble kalt for Ichnusa (latinisert utgave av greske Hyknousa), Sandalion, Sardinia og Sardo av antikkens grekere og romere.[4] Øya har også gitt navn til sildefisken sardin, antagelig for at den ble fisket og eksportert herfra.[5][6]

Vinproduksjon[rediger | rediger kilde]

Vinregionen Sardinia er inndelt i fire underområder som har et variert landskap og klima, i tillegg til en rekke lokale druesorter. I likhet med andre mange europeiske vinområder har Sardinia siden 1950 vært dominert av masseproduserende kooperativer uten fokus på kvalitet. EU-ordninger har medført at et markant mindre areal brukes til å dyrke vindruer. I dag er det mer fokus på kvalitet og vinindustrien er variert.

Spanjolene brakt med seg sine oksiderte og sherryaktive viner og det lages fortsatt oksidativ vin på Sardinia. Spanjolene hadde også med seg druen grenache til Sardinia, hvor druen kalles cannonau, mens den italienske nebbiolo kalles karama. Nebbiolo kom til Sardinia da øya i likhet med Piemonte var en del av kongedømmet Savoie. Siden 1861 har imidlertid Sardinia vært en italiensk stat.

Sardinias viner har tradisjonelt vært smaksrike eller sherrylignende. Sardiske rødviner er gjerne fyldige og kraftige, spesielt når de er laget på cannonau. Dagens hvite viner er varierte, friske og fruktige, spesielt vin på druen nuragus.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Geography of Sardinia
  2. ^ Antonio Sciarretta's Toponymy
  3. ^ «Sardonsk», Bokmålsordboka
  4. ^ «Sardinia», Online Etymology Dictionary
  5. ^ «Sardine», Online Etymology Dictionary
  6. ^ «Sardin», Bokmålsordboka

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]