Det kaspiske hav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Det kaspiske hav sett fra rommet
Det kaspiske hav sett fra Baku

Koordinater: 41°N 51°Ø

Det kaspiske hav (også Det kaspiske havet og Kaspihavet) er med sine 371 000 km² jordens største innsjø, og ligger mellom Asia og Europa. Det har en saltholdighet på omtrent 1,2 prosent – omtrent én tredjedel av sjøvann. Overflaten ligger 28 meter under havnivå, og siden det ikke er noe utløp reguleres utstrekningen av balansen mellom tilsig og fordampning. Viktigste kilde er elva Volga som bidrar med 80 prosent.

Den nordlige delen av innsjøen er svært grunn, og utgjør mindre enn én prosent av den totale vannmengden med en gjennomsnittlig dybde på bare 5-6 meter. Mot midten av sjøen faller dybden dramatisk, hvor gjennomsnittsdybden ligger på 190 meter. Det sørlige Kaspihavet er det dypeste, med en dybde som er på over tusen meter.

Den mest kjente fisken i Det kaspiske hav er stør. Rogn fra stør brukes til produksjon av russisk kaviar.

Det kaspiske hav har fått økt oppmerksomhet de siste årene på grunn av store oljeforekomster, hvor blant andre Statoil er involvert.

geografistubbDenne geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)