Alborán

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Satellittbilde av Alborán
Kart over Spanias besittelser i Nord-Afrika

Alborán er ei spansk øy i Alboransjøen, beliggende lengst vest i Middelhavet. Den er 55 km nord for Cabo de Tres Forcas i Marokko, og 85 km sør for Punta Cula de Perros i den spanske provinsen Almería. Administrativt hører øya til kommunen Almería, og den er altså ikke en del av de spanske besittelsene i Nord-Afrika (plazas de soberanía).

Øya har tilhørt Spania siden 1540. På øya er det i dag en liten garnison som tilhører den spanske marinen, og et automatisk fyr. I 2003 ble øya erklært som naturreservat. Denne lille øya, som bare er 600 m lang, har flere endemiske arter av planter og virvelløse dyr. Gulbeinmåse og den sjeldne audouinmåsen hekker på øya. Det er to gekkoarter: murgekko og Saurodactylus mauritanicus.

Historie[rediger | rediger kilde]

I antikken var Alborán kjent som «Erroris» og «Albusama». Den har vært en spansk besittelse siden 1540 da den ble erobret fra den tunisisk-arabiske piraten Al Borani i slaget ved Alborán.

Mens Marokko hevder at de spanskbesatte plazas de soberanía («steder av overherredømme») enklavene og øyene på eller nær den marokkanske kysten er en del av Marokko, har landet aldri rettet noe formelt krav på Alborán.

Grunnet stedets strategiske verdi, forsøkte fiskebåter fra Sovjetunionen på 1960-tallet å opprette en base på øya. Av denne grunn har den spanske hær etablert en bosetning på Alborán for å kunne både kontrollere og beskytte øya mot utenlandsk inntrengning.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]