Macquarieøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ortografisk visning over Macquarieøya
En hekkekoloni med hvitkinnpingviner på Macquarieøya

Macquarieøya (eller Macquarie Island) er en øy i Sørishavet, omtrent halvveis mellom Australia og Antarktika. Den er del av delstaten Tasmania i Australia.

Øya ligger på 54° 30' S og 158° 57' Ø. Den er landets Australias sørligste punkt. Øya er omkring 34 km lang og 5 km bred, med et areal på 128  km². I 1997 ble den oppført på UNESCOs liste over verdensarven.

Øya er oppkalt etter oberst Lachlan Macquarie (17621824), koloniguvernøren som av mange betraktes som Australias egentlige grunnlegger.

Den 23. desember 2004 fant det sted et kraftig jordskjelv med styrke 8,1 ved Macquarieøya. Det forvoldte liten skade. Men ettersom episenteret lå ved samme tektoniske bruddlinje som jordskjelvet i Indiahavet tre dager etter, mener mange seismologer at det kan ha vært med på å utløse denne naturkatastrofen.

Australia har en base på øya som består av mellom 20 og 40 mannskaper.

Fauna[rediger | rediger kilde]

Dyrelivet omfatter blant annet flere selarter, deriblant over 80 000 sydlige sjøelefanter (Mirounga leonina). Øya er også hekkeplass for mer enn 800 000 hvitkinnpingviner, og både kongepingvin, bøylepingvin og sørlig klippehopperpingvin hekker her. Dessuten finnes det kaniner på øya.

Se også[rediger | rediger kilde]