De pelagiske øyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De pelagiske øyer
Isole Pelagie
Liten øy ved Lampedusa
Geografi
PlasseringMiddelhavet
Antall øyer3
Større øyerLampedusa, Linosa, Lampione
Areal 25,5 km²
Administrasjon
LandItalias flagg Italia
Region
Provins
Sicilia
Agrigento
Demografi
Befolkning6 066 (2004)
Posisjon
Kart
De pelagiske øyer
35°31′21″N 12°36′18″Ø

De pelagiske øyer (italiensk Isole Pelagie) er de tre små vulkanske øyene Lampedusa, Linosa og Lampione i Middelhavet mellom Malta og Tunisia, sør for Sicilia. Nordvest ligger øya Pantelleria og Siciliasundet. Geografisk hører øyene til det afrikanske kontinentet, men administrativt er de en del av provinsen Agrigento og er dermed det sørligste punktet til Italia.

Til tross for noen mindre områder for jordbruk, er øyene unaturlig øde på grunn av hensynsløs avskoging og forsvinningen av de naturlige olivenlundene, einebærbuskene og plantasjene med johannesbrødtre. For femti år siden var mye av landskapet jordbruksområder som grenset til tørre steinmurer, men i dag er den lokale økonomien basert på fiske, i tillegg til svampefiske og konservering, og på Lampedusa noe turisme.

Det finnes bestander av karettskilpadde ved øyene, som er utryddingstruet i Middelhavet siden hekkeområdene deres forsvinner på grunn av turismen. Strendene Pozzolana di Ponente på Linosa og Isola dei Conigli på Lampedusa er de siste gjenværende plassene der disse skilpaddene regelmessig legger egg. Disse ble derfor omgjort til et naturreservat i 2002.