Hopp til innhold

Dahlak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dahlak
LandEritreas flagg Eritrea
RegionSemenawi Keyih Bahri
StatusSub-region
Ligger vedRødehavet
Adm. senterJimhil
TidssoneUTC+03.00
Areal750 km²
Befolkning2 500 (2011)
Bef.tetthet3,33 innb./km²
SpråkDahalik Rediger på Wikidata
Posisjonskart
Dahlak ligger i Eritrea
Dahlak
Dahlak
Dahlak (Eritrea)
Kart
Dahlak
15°50′00″N 40°12′00″Ø

Dahlak er en øygruppe og sub-region i Semenawi Keyih Bahri ved kysten av Eritrea. Hovedstaden er Jimhil.

Øyene har siden romertiden vært kjent for perler og perledykking, og det hentes fortsatt opp perler der. Ellers holder mange sjøfuglarter til på øyene som er omgitt av korallrev. Øyene ble under den 30 år lange krigen mellom Eritrea og Etiopia brukt til militære formål, og har siden forblitt relativt isolerte. Dermed er øyene nå et fristed for maritimt plante- og dyreliv, og er i dag kjent for et av de rikeste økosystemene i Rødehavet.

Øygruppen består av to store og 124 mindre øyer. Den største øyen heter Dahlak Kebir.

Demografi

[rediger | rediger kilde]

Bare fire av øyene er befolket. Befolkningen på den største øya, Dahlak Kebir, er på rundt 1500, mens befolkningen på alle øyene er 2500. Majoriteten av befolkningen i øyene er muslimer og snakker dahlik, et språk som ligner veldig på tigrinja, tigre og arabisk, og som ble oppdaget for noen år siden.

Isolering av øygruppen har forsinket moderne fremgang og de fleste av de bebodde landsbyer, sliter med det største problemet, mangel på vann, som i tillegg ikke er drikkevann. Tarminfeksjoner, samt øyeproblemer, er derfor de sykdommene som mest plager lokalbefolkningen. Men det er noen tegn til fremgang. Klinikker og grunnskoler har blitt bygget i flere landsbyer, men for å delta på videregående skole må elevene skal flytte til Massawa.

På Jemila, en av de større øyene, finnes det en telefonstasjon og parabolantenner. Salg av perler, og heldigvis, slaver har blir avskaffet, og i dag er de økonomiske aktivitetene bare oppdrett av geiter og fiske.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]