Hopp til innhold

Kommandørøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kommandørøyene
(ru) Командорские острова
NASA-bilde av Kommandørøyene
Geografi
PlasseringBeringhavet
Antall øyer17
Større øyer2
Areal 1 846 km²
Høyeste punktSteller (755 moh.)
Administrasjon
LandRusslands flagg Russland
Største bosetningNikolskoje
Demografi
Befolkning613 (2009)
Posisjon
Kart
Kommandørøyene
54°45′N 167°00′Ø

Kartet viser Kommandørøyenes plassering i Beringhavet, øst for Kamtsjatkahalvøya. Den større øya i vest er Beringøya og den mindre øya er Mednyj.

Kommandørøyene (av rus. Командо́рские острова́ eller Komandorskije ostrova) er ei gruppe med skogløse øyer som tilhører Russland og ligger i vest i Beringhavet, cirka 175 km øst for Kamtsjatkahalvøya. Øyene består av Beringøya (95 km lang, 15 km bred), Mednyj (55 km lang, 5 km bred), og femten mindre øyer, der de største er Kamen Toporkov (0,15 km²) og Arij, som ligger henholdsvis 3 og 13 km vest for den eneste bosetningen, Nikolskoje. Administrativt hører øyene til Aleutskij rajon i Kamtsjatka kraj.

Geografi og natur

[rediger | rediger kilde]

Kommandørøyene utgjør den vestligste delen av Aleutene, men øyene ligger flere hundre kilometer fra resten av øygruppa. Øyene har vulkansk opprinnelse og har oppstått som følge av vulkansk aktivitet langs kanten av Stillehavsplaten og Den Nord-Amerikanske platen. Terrenget er forholdsvis variert med foldefjell, vulkanplatå, terrasseforma sletter og lave fjell. Det høyeste punktet er Steller på Beringøya, som måler 755 moh. Det høyeste punktet på Mednyj er Stenjegertoppen, som måler 647 moh.

Klimaet er relativt mildt og maritimt med en del nedbør (220–240 nedbørsdager i året). Somrene er kjølige og ofte tåkefulle. Vegetasjonen domineres av lav, mose og forskjellige assosiasjoner av sumpplanter med lavt gress og dvergtrær. Svært høye skermplanter er også vanlige. Øyene har dessuten tallrike bestander av ulike sjøpattedyr og fugler, der spesielt sjøfuglene kan opptre i milliontall. Den eneste større permanente bosetningen på øyene er landsbyen Nikolskoje nordvest på Beringøya. I 2005 var det cirka 750 innbyggere der, hvorav de aller fleste var enten russere og aleuter i 2002.[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Derbeneva OA, RI Sukernik, NV Volodko, SH Hosseini, MT Lott og DC Wallace. 2002. "Analysis of Mitochondrial DNA Diversity in the Aleuts of the Commander Islands and Its Implications for the Genetic History of Beringia". American Journal of Human Genetics. 71, no. 2: 415-21.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]