Ildlandet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ildlandet
Tierra del Fuego
Landskap på Ildlandet.
Geografi
PlasseringAtlanterhavet
Stillehavet
Areal 73 746[1] km²
Høyeste punktMonte Darwin (2 488 moh.)
Administrasjon
LandChiles flagg Chile
Argentinas flagg Argentina
Region/ProvinsMagallanes y de la Antártica Chilena (Chile)
Tierra del Fuego, Antártida e Islas del Atlántico Sur (Argentina)
Største bosetningUshuaia (Argentina)
Demografi
Befolkning164 423 (2015)[2]
Posisjon
Kart
Ildlandet
54°S 69°V

Ildlandet med større byer

Ildlandet (spansk: Tierra del Fuego) er ei øygruppe som utgjør sørspissen av Sør-Amerika. Den er skilt fra fastlandet ved Magellanstredet, hvor Ferdinand Magellan og andre tidlige oppdagere passerte gjennom. Navnet Ildlandet kommer av at Ildlenderne (den indianske urbefolkningen, dvs. Selknamene, Kaweskarne og Yaganene) pleide å tenne bål langs strendene. Charles Darwin gjorde omfattende undersøkelser av dyre- og plantelivet på øyene under hans berømte reise til Galapagos-øyene med HMS Beagle.

Øygruppa har et areal på 73 746 km², hvorav ca. 1/3 tilhører Argentina (nordøstlige del) og 2/3 tilhører Chile (sørlige og vestlige del). Den chilenske delen er en fortsettelse av Andesfjellene og er fjellrikt med mange isbreer. Høyeste punkt er 2488 moh. Den argentinske delen er forholdsvis flatt lavland med steppe. Den største øya heter Isla Grande og utgjør 48 100 km². I tillegg kommer et stort antall mindre øyer, blant annet Isla Hornes. Der ligger Kapp Horn, som er Amerikas sørligste punkt.

Klimaet på Ildlandet er kaldt og svært fuktig, men det vokser en del skog på øyene. I tillegg er det stadig voldsomme stormer i området, noe som har gjort Ildlandet fryktet blant sjøfolk gjennom tidene. Den mest kjente byen på Ildlandet er argentinske Ushuaia, som av mange regnes som verdens sørligste by. Andre regner chilenske Puerto Williams som verdens sørligste by.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]