Sørlige Afrika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen omfatter subregionen i Afrika. For det nåværende landet i denne regionen, se Sør-Afrika; for det tidligere landet, se Den sydafrikanske republikk.
Sørlige Afrika i rødt
FNs inndeling av verden i subregioner.
Regioner i Den afrikanske union. Her er Angola, Malawi, Mosambik, Zambia og Zimbabwe inkludert i Sørlige Afrika, mens Mauritania er inkludert i Nordlige Afrika og Sudan i Østlige Afrika.

██ Sørlige Afrika (FN subregion)

██ Geografisk, inkludert over

██ Southern African Development Community (SADC)

Sørlige Afrika er den sørligste subregionen på det afrikanske kontinentet. Den dekker et landareal på 2 650 670 km² med 68 599 000 innbyggere i juli 2022.[1][2]

I FNs liste over geografiske subregioner, utgjør fem land Sørlige Afrika:

Land:[3] Areal km² Folketall Hovedstad
Botswanas flagg Botswana 581 730 2 384 246 Gaborone
Eswatinis flagg Eswatini 17 364 1 121 761 Mbabane
Lesothos flagg Lesotho 30 355 2 193 970 Maseru
Namibias flagg Namibia 824 292 2 727 409 Windhoek
Sør-Afrikas flagg Sør-Afrika 1 219 090 57 516 665 Pretoria
Sum 2 672 831 65 944 051

Sør-Afrika er det største og mest folkerike landet. Engelsk er offisielt språk i alle landene, afrikanske språk er også utbredt.

Største byområder er Johannesburg, Cape Town, Durban, Pretoria og Port Elizabeth.[4]

Definisjoner og anvendelse[rediger | rediger kilde]

Begrepet sørlige Afrika er variabelt definert ved geografi eller geopolitikk. Innen regionen er det mange territorier – inkludert Sør-Afrika-republikken, et etterfølgende land av Den sørafrikanske republikk

Regionen blir ofte brukt i omfattelsen av andre territorier:

Den demokratiske republikken Kongo og Tanzania, dog mer kjent i henholdsvis Sentral- og Østafrika, inkluderes iblant Sørlige Afrika.

Den sørafrikanske tollunion (SACU), dannet i 1969, omfatter de fem landene i FNs subregion Sørlige Afrika.

Betegnelsen Sørlige Afrika ble også brukt for å referere til Sør-Afrika og de «uavhengige» Bantustanerne som ble gjeninnlemmet i Sør-Afrika som en følge av slutten på apartheid i 1994.

En annen geografisk skisse av regionen er den delen av Afrika som er sør for elvene Kunene og Zambezi — dette gjelder for Sør-Afrika, Lesotho, Swaziland, Namibia, Botswana, Zimbabwe og den sørlige delen av Mosambik. Dette er den mest brukte definisjonen i Sør-Afrika.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Et sammensatt satellittbilde av Sørlige Afrika.

Terrenget i Sørlige Afrika er variert; alt fra skog og gressletter til ørkener. Regionen har både lavtliggende kystområder og fjell.

Når det gjelder naturressurser, har regionen verdens største ressurser av platina, krom, vanadium og kobolt, så vel som uran, gull, titanium, jern og diamanter.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Regionen skiller seg fra resten av Afrika med sin eksport; de største eksportvarene er platina, diamanter, gull og uran. Derimot er Sørlige Afrika likt når det gjelder flere andre problemer på resten av kontinentet. Kolonialismen har satt sine spor på utviklingen gjennom tidene, i dag er fattigdom, politisk korrupsjon og hiv/aids er noen av de største faktorene som forhindrer økonomisk vekst. Streben etter økonomisk og politisk stabilitet er en viktig del av regionens målsettinger, noe som har blitt ettertrykkelig påpekt av SADC.

Miljøfaktorer[rediger | rediger kilde]

Regionen har bred variasjon av økoregioner, inkludert gressletter, bushveld, karoo, savanner og elvebreddsoner. Selv om større forstyrrelser har forekommet i noen regioner etter tap av habitat, som en følge av menneskelig overbefolkning, er det fortsatt betydelige mengder av diverse ville dyrearter, inkludert hvite neshorn, løver, leoparder, impala, kudu, blå gnu, Grønn marekatt og elefant.

Kultur og folkeslag[rediger | rediger kilde]

Sørlige Afrika er hjem til mange kulturer og folkeslag. Afrikanske folkeslag i området inkluderer zulu, xhosa, ndebele, tswana, sepedi, venda, basotho, san, tsonga, afrikandere og shona (selv om denne listen er langt fra dekkende). Koloniserings- og etableringsprosessen resulterte i at en betydelig andel av befolkningen er av europeisk og indisk opphav i mange av de sørlige afrikanske landene.

Referanser[rediger | rediger kilde]