Île Amsterdam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også Amsterdamøya på Svalbard.
Île Amsterdam
Kart over Île Amsterdam
Geografi
PlasseringIndiahavet
ØygruppeSankt Paul og Amsterdam
Areal 55 km²
Lengde 10 km
Bredde 7 km
Høyeste punktMont de la Dives (867 moh.)
Administrasjon
LandFrankrikes flagg Frankrike
TerritoriumDe franske sørterritorier
Posisjon
Kart
Île Amsterdam
37°49′33″S 77°33′17″Ø

Île Amsterdam («Amsterdamøya», også kalt Nouvelle Amsterdam, «Nye Amsterdam») er ei fransk øy som ligger Indiahavet. Øya er en del av de franske sørterritorier og er oppkalt etter den nederlandske hovedstaden Amsterdam.

Øya er en del av naturreservatet (2006), Ramsar-området (2008) og verdensarvområdet (2019) Franske sørlige land- og havområder.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Den vulkanske øya er en mulig aktiv vulkan som sist hadde utbrudd i 1792. Øya utgjør et område på 55 km², måler rundt 10 km på sin lengste side og når 867 moh. på sitt høyeste punkt.

Øya er en del av de franske sørterritorier, og utgjør sammen med naboøya Île Saint-Paul 85 km lenger sør, en av fem distrikter i området. Områdets hovedbase, Martin-de-Viviès, tidligere kalt for La Roche Godon, utgjør formelt hovedstaden og består av en forskningsstasjon og mellom tjue og tretti forskere som bor ved stasjonen i perioder. Forskerne studerer fauna, vær, atmosfære og jordmagnetisme. Basen er oppkalt etter Paul de-Martin-de-Viviès, som sammen med ti andre tilbrakte vinteren 1949 på Île Amsterdam.

I motsetning til de fleste deler av de franske sørterritorier har Île Amsterdam et mildt havklima med en årlig middeltemperatur på 13 °C, gjennomsnittlig nedbør på 1100 mm, vedvarende vestlige vinder og høye nivåer av fuktighet.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Øya ble oppdaget av den spanske utforskeren Juan Sebastián Elcano den 18. mars 1522 på hans første jordomseiling. Elcano ga dog ikke noe navn til øya.

Da den nederlandske kapteinen Anthonie van Diemen gjenoppdaget øya i 1633 kalte han den for Nieuw Amsterdam (nederlandsk for Nye Amsterdam) etter skipet sitt.

Den franske kapteinen Pierre François Péron (ikke til å forveksles med François Péron) ble landfast på øya i årene 17921795. Pérons memoarer, hvor han fortalte om sin overlevelse alene på øya, ble utgitt i et lite opplag og er i dag ettertraktet hos boksamlere.[2][3][4]

Denne øya og Île Saint-Paul ble tilknyttet Madagaskar i 1924 og ble således en fransk koloni.

En del i øystaten Mauritius betrakter Île Amsterdam og øya Saint-Paul som en del av sitt nasjonale område. Spørsmålet om overherredømme over de to øyene har blitt fremmet av lederen av den politiske opposisjonen i 2007, Paul Raymond Berenger. Dette nye kravet har blitt diskutert med Frankrike sammen med kravet på Tromelinøya.[5]

Den første franske basen på Île Amsterdam ble opprettet i 1949, og ble først kalt for Camp Heurtin. Verdens meteorologiorganisasjon har via FNs forskningsprosjekt Global atmosfærisk overvåking, (Global Atmosphere Watch, GAW) som har en forskningsstasjon på øya.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]