Ensomheden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Plasseringen av Ensomheden i Karahavet.
Øya Ensomhedens omriss

Ensomheden eller Ujedinenija (russisk Oстров Уединения) er en øy i Russland i Karahavet. Den ligger midt mellom de større øyene Novaja Semlja og Severnaja Zemlja.

Øya er øde og islagt, men om sommeren er det noe tundravegetasjon. Lengden er 18,5 km og arealet 202 km². Den er flat og med noen myrer og små innsjøer, med høyeste punkt på bare 30 meter over havet. Nordøst på øya strekker det seg ut en lang landtunge.

Det finnes isbjørn, hvalross og sel, samt mange forskjellige fuglearter på øya.

Den nærmeste landområdet er Izvestij TSIK-øyene, som ligger 150 km mot sørøst.

Administrativt tilhører Ensomheden Krasnojarsk kraj og er en del av Det store arktiske statlige naturreservatet, det største naturreservatet i Russland og Europa.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den norske ishavsskipperen Edvard Holm Johannesen frå Balsfjord ga øya det poetiske navnet ved oppdagelsen 26. august 1878, på grunn av den avsidesliggende plasseringen.

Den sovjetiske polfareren professor V. Yu. Vize mente at det var et stort grunt område og kanskje flere uoppdagede øyer omkring Ensomheden.

Oppdagelsen av den enslige øya kalt Einsamkeit, ved kaptein Johannesen [...] er av største viktighet og betydning, som en indikasjon på at det finnes land som hittil er ukjent i den retningen. Selv om den fikk sitt nåværende navn av kaptein Captain Johannesen, et navn som betyr «ensom» og «alene», virker det svært usannsynlig at den skulle vise seg å være så isolert som antatt [...] som fører til antagelsen at det kunne være den sørligste enden av en kjede øyer øst for Franz Josefs Land.

Under sin egen ekspedisjon til Frans Josefs land med isbryteren «Malygin» i 1931 håpet han å utføre oseanografiske undersøkelser i Karahavet, men professor Vize kom ikke så langt på grunn av store mengder havis. Senere ekspedisjoner og satellittbilder viste at det ikke var andre øyer i nærheten av Ensomheden.

Under en ekspedisjon på 1930-tallet oppdaget den sovjetiske paleontologen A. N. Rjabinin en halsvirvel av en plesiosaur (Plesiosaurus latispinus) på øya.

Under andre verdenskrig hadde Sovjetunionen en mindre værstasjon på Ensomhedsøen. 8. september 1942 kom den tyske ubåten U-251 under kapteinløytnant Timm til overflaten nær øya, avfyrte granater og ødela stasjonsbygningen. Dette var en av de siste handlingene til Kriegsmarine under Operasjon Wunderland. Polarstasjonen ble bygd opp igjen senere, men ble igjen forlatt i 1996.