Liste over ordførere i Trondheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Trondheims kommunevåpen og beliggenhet. Trondheims kommunevåpen og beliggenhet.
Trondheims kommunevåpen og beliggenhet.

Liste over ordførere i Trondheim er en liste over ordførere i Trondheim kommune i Trøndelag. Med formannskapslovene av 1837 ble det første bystyret valgt samme år, til tross for at lovene ikke trådte i kraft før året etter. Dagens storkommune ble dannet den 1. januar 1964, da de omkringliggende landkommunene Strinda, Leinstrand, Tiller og Byneset ble innlemmet i bykommunen. Fra 2011 består Trondheim bystyre av 67 representanter, hvorav 11 er medlemmer av formannskapet og bemyndiget som kommunalråder.

Ordførere siden formannskapslovene av 1837[rediger | rediger kilde]

Ordfører Tiltrådte Fratrådte Parti Stilling
Jacob Roll (1783 - 1870) (2837284120).jpg   Jacob Roll
(1783–1870)
10. april 1837 14. mai 1838 Justitiarius
ved stiftsoverretten
Balthazar Schnitler (1787 - 1851) (2837341242).jpg   Balthazar Schnitler[a]
(1787–1851)
14. mai 1838 31. desember 1838 Assessor
Jacob Roll (1783 - 1870) (2837284120).jpg   Jacob Roll
(1783–1870)
1. januar 1839 31. desember 1839 Justitiarius
ved stiftsoverretten
Balthazar Schnitler (1787 - 1851) (2837341242).jpg   Balthazar Schnitler
(1787–1851)
1. januar 1840 31. desember 1841 Assessor
Jens Nicolai Jenssen (1792 - 1867) (17171717737).jpg   Nicolai Jenssen
(1792–1867)
1. januar 1842 31. desember 1842 Kjøpmann
Ordfører Samuel Severin Bætzmann (1800 - 1859).jpg   Samuel Severin Bætzmann
(1800–1859)
1. januar 1843 31. desember 1844 Politimester
Frederik Moltke Bugge (1806-1853).jpg   Frederik Moltke Bugge
(1806–1853)
1. januar 1845 31. desember 1845 Rektor
Skipsreder Hans Peter Jenssen (1797 - 1868) (2741550625).jpg   Hans Peter Jenssen
(1797–1868)
1. januar 1846 31. desember 1846 Kjøpmann
Jens Nicolai Jenssen (1792 - 1867) (17171717737).jpg   Nicolai Jenssen
(1792–1867)
1. januar 1847 31. desember 1848 Kjøpmann
Frederik Moltke Bugge (1806-1853).jpg   Frederik Moltke Bugge
(1806–1853)
1. januar 1849 31. desember 1850 Rektor
Ordfører Samuel Severin Bætzmann (1800 - 1859).jpg   Samuel Severin Bætzmann
(1800–1859)
1. januar 1851 31. desember 1856 Politimester
3x4.svg   Johan Christian Grabow
(1812–1877)
1. januar 1857 31. desember 1857 Overrettssakfører
Stiftsoverrettsprokurator Fredrik Georg Lerche (1807 - 1883) (2747190210).jpg   Fredrik Georg Lerche
(1807–1883)
1. januar 1858 31. desember 1858 Overrettssakfører
Hans Gerhard Colbjørnsen Meldahl.JPG   Gerhard Meldahl
(1815–1877)
1. januar 1859 31. desember 1859 Justitiarius
ved stiftsoverretten
Christian Petersen.JPG   Christian Petersen
(1801–1875)
1. januar 1860 31. desember 1860 Stiftsprost
Einar Gram.JPG   Einar Gram
(1817–1885)
1. januar 1861 31. desember 1861 Kjøpmann
Ove Guldberg Høegh.JPG   Ove Høegh
(1814–1863)
1. januar 1862 31. desember 1862 Overlege
Fritz Lorck.JPG   Fritz Lorck
(1815–1901)
1. januar 1863 31. desember 1864 Kjøpmann
Aage Schavland (1806-1876).jpg   Aage Schavland
(1806–1876)
1. januar 1865 31. desember 1865 Residerende kapellan
Ove Christian Roll.JPG   Ove Christian Roll
(1816–1869)
1. januar 1866 31. desember 1866 Justitiarius
ved stiftsoverretten
Fritz Lorck.JPG   Fritz Lorck
(1815–1901)
1. januar 1867 31. desember 1868 Kjøpmann
Michael Getz.jpg   Michael Getz
(1816–1875)
1. januar 1869 31. desember 1869 Kjøpmann
Fritz Lorck.JPG   Fritz Lorck
(1815–1901)
1. januar 1870 31. desember 1870 Kjøpmann
Carl Arnoldus Müller (1818 - 1893) (2747248470).jpg   Carl Arnoldus Müller
(1818–1893)
1. januar 1871 31. desember 1871 Rektor
Christian Worm Sommerschild Hirsch.JPG   Christian Hirsch
(1827–1887)
1. januar 1872 31. desember 1873 Banksjef
Johannes Musæus Nissen.JPG   Johannes Musæus Nissen
(1820–1893)
1. januar 1874 31. desember 1876 Postmester
Johan Bergh.jpg   Johan Bergh
(1838–1925)
1. januar 1877 31. desember 1877 Høyesterettsadvokat
Christian Hulbert Hielm.JPG   Christian Hulbert Hielm
(1834–1902)
1. januar 1878 31. desember 1878 Driftsbestyrer
Christian Worm Sommerschild Hirsch.JPG   Christian Hirsch
(1827–1887)
1. januar 1879 31. desember 1882 Høyre Banksjef
Jens Ludvig Paul Flor.JPG   Jens Ludvig Paul Flor
(1827–1887)
1. januar 1883 31. desember 1884 Høyre Tollinspektør
Karl Ludvig Bugge.jpg   Karl Ludvig Bugge
(1840–1916)
1. januar 1885 31. desember 1885 Høyre Høyesterettsadvokat
Christian Hulbert Hielm.JPG   Christian Hulbert Hielm
(1834–1902)
1. januar 1886 31. desember 1886 Høyre Driftsbestyrer
Johan Bergh.jpg   Johan Bergh
(1838–1925)
1. januar 1887 31. desember 1887 Høyre Høyesterettsadvokat
Marius Friman Bøckman.jpg   Marius Bøckman
(1846–1928)
1. januar 1888 31. desember 1888 Høyre Lege
Bernhard Konrad Bergersen.JPG   Bernhard Konrad Bergersen
(1847–1927)
1. januar 1889 31. desember 1890 Høyre Overrettssakfører
IngebrigtBuaas (2).png   Ingebrigt Buaas
(1852–1902)
1. januar 1891 31. desember 1892 Høyre Overrettssakfører
Sverre Olafssøn Klingenberg.JPG   Sverre Olafssøn Klingenberg
(1844–1913)
1. januar 1893 31. desember 1894 Høyre Overrettssakfører
Carl Nielsen (1836-1910).JPG   Carl Nielsen
(1836–1910)
1. januar 1895 31. desember 1895 Høyre Kontorsjef
Christian Knudtzon Schaanning.JPG   Christian Knudtzon Schaanning
(1855–1923)
1. januar 1896 31. desember 1896 Høyre Banksjef
Bernhard Konrad Bergersen.JPG   Bernhard Konrad Bergersen
(1847–1927)
1. januar 1897 31. desember 1898 Høyre Overrettssakfører
Andreas Berg.jpg   Andreas Berg
(1861–1944)
1. januar 1899 31. desember 1901 Høyre Overrettssakfører
Hans Jørgen Bauck (Szacinski).jpg   Hans Bauck
(1864–1930)
1. januar 1902 31. desember 1904 Høyre Overrettssakfører
Christian Thaulow (crop) (FA-0035-HI-I-790 01 1).jpg   Christian Thaulow
(1864–1930)
1. januar 1905 31. desember 1907 Høyre Kjøpmann
Andreas Berg.jpg   Andreas Berg
(1861–1944)
1. januar 1908 31. desember 1910 Høyre Banksjef
Ordfører Odd Klingenberg.JPG   Odd Sverressøn Klingenberg
(1871–1944)
1. januar 1911 31. desember 1916 Høyre Høyesterettsadvokat
Ole Konrad Ribsskog (RR-00434 01 1).jpg   Ole Konrad Ribsskog
(1866–1941)
1. januar 1917 31. desember 1919 Arbeiderpartiet Overlærer
Einar Dahl.JPG   Einar Dahl
(1880–1956)
1. januar 1920 31. desember 1921 Høyre Overrettssakfører
Konsul Francis Kjeldsberg (UBT-AU-34898 01 1).jpg   Francis Kjeldsberg
(1869–1948)
1. januar 1922 31. desember 1922 Høyre Kjøpmann
Kristian Bryn.JPG   Kristian Bryn
(1869–1942)
1. januar 1923 31. desember 1925 Frisinnede Banksjef
Ordfører Andreas Moe (ca. 1930).jpg   Andreas Moe
(1883–1956)
1. januar 1926 31. desember 1930 Høyre Kjøpmann
Fylkesmann Johan Cappelen.JPG   Johan Cappelen
(1899–1947)
1. januar 1931 31. desember 1934 Frisinnede Høyesterettsadvokat
Harald Pedersen (FA-0046-Ue-L0001-007 01 1).jpg   Harald Pedersen[b]
(1888–1945)
1. januar 1935 28. februar 1935 Høyre Professor
i metallurgi
Ivar Skjånes (1888 - 1975) (18699561573).jpg   Ivar Skjånes
(1888–1975)
1. mars 1935 31. oktober 1940 Arbeiderpartiet Lektor
Olav Bergan (cropped).jpg   Olav Bergan[c]
(1890–1970)
1. november 1940 31. november 1943 NS Banksjef
3x4.svg   Sverre Colbjørnsen Stokstad[c]
(1899–1986)
1. desember 1943 mai 1945 NS Apotekbestyrer
Ivar Skjånes (1888 - 1975) (18699561573).jpg   Ivar Skjånes
(1888–1975)
mai 1945 31. desember 1947 Arbeiderpartiet Lektor
John Aae (1890 - 1968) (16106769933).jpg   John Aae
(1890–1968)
1. januar 1948 31. desember 1957 Arbeiderpartiet Disponent
Ordfører Olav Gjærevoll (1980) (9462991591).jpg   Olav Gjærevoll
(1916–1994)
1. januar 1958 31. januar 1963 Arbeiderpartiet Professor
i botanikk
Rådmann Odd Sagør (1982) (9463454653).jpg   Odd Sagør
(1918–1993)
1. februar 1963 30. juni 1970 Arbeiderpartiet Avdelingssjef
Kaare Tønne (1980) (9462991851).jpg   Kaare Tønne
(1916–1991)
1. juli 1970 31. desember 1975 Arbeiderpartiet Rektor
Axel Buch (1982) (9466236946).jpg   Axel Buch
(1930–1998)
1. januar 1976 31. desember 1979 Høyre Disponent
Ordfører Olav Gjærevoll (1980) (9462991591).jpg   Olav Gjærevoll
(1916–1994)
1. januar 1980 31. desember 1981 Arbeiderpartiet Professor
i botanikk
Ordfører Anne Kathrine Parow (1982) (9466236630).jpg   Anne-Kathrine Parow
(1938–2001)
1. januar 1982 31. desember 1984 Arbeiderpartiet Adjunkt
Varaordfører Per Berge (1982) (9463454497).jpg   Per Berge
(1932–?)
1. januar 1985 31. desember 1989 Arbeiderpartiet Kjemiingeniør
Mayor Marvin Wiseth (1990 - 1998) (cropped).jpg   Marvin Wiseth
(1951–)
1. januar 1990 31. mars 1998 Høyre Disponent
Ordfører Anne Kathrine Slungård (UBT-TO-083553 01 1) (crop).jpg   Anne Kathrine Slungård
(1964–)
1. april 1998 9. oktober 2003 Høyre Funksjonær
3x4.svg   Liv Sandven[d]
(1946–)
august 2001 juni 2002 Kristelig Folkeparti Rektor
Ordfører Rita Ottervik (crop) (6099354371).jpg   Rita Ottervik
(1966–)
9. oktober 2003 Arbeiderpartiet Funksjonær

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type numrering
  1. ^ Schnitler erstattet Jacob Roll som ordfører fra 14. mai 1838 og ut året.
  2. ^ Formannskaps- og ordførervalget for 1935 ble annullert etter anke til departementet. Pedersen tapte for Ivar Skjånes ved loddtrekning i omvalget.[1]
  3. ^ a b Bergan og Stokstad var innsatt av okkupasjonsmyndighetene under den andre verdenskrig. Arne Høeg var varaordfører.
  4. ^ Sandven var fungerende ordfører under Anne Kathrine Slungårds fødselspermisjon.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kirkhusmo, Anders (1997). Trondheims historie, bd. 5. Vekst gjennom krise og krig 1920-1964. 5. Oslo: Universitetsforlaget. s. 206–207. ISBN 82-00-22860-6. 
  2. ^ Røiseland, Marianne (14. desember 2001). «Bergenser styrer prinsesse-bryllup». Bergens Tidende. Besøkt 20. juni 2016. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]