Liste over ordførere i Ørland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tom Myrvold (H) er ordfører fra 2015.

Liste over ordførere i Ørland kommune omfatter alle ordførere fra Ørland formannskapsdistrikt ble opprettet i 1837.

Bjugn kommune ble utskilt fra Ørland i 1857, og Agdenes kommune i 1896. I de første tjue årene var det ingen ordførere fra Bjugn, men en av ordførerne i Ørland før delingen ble også den første ordføreren i Bjugn, sogneprest Rasmus Gaarder. I løpet av de 59 årene kommunen også omfattet Agdenes på sørsiden av Trondheimsfjorden, var det bare én ordfører fra denne delen av kommunen: handelsmann Carl Grann, som hadde vokst opp på Grande på Ørlandet.

Hallgeir Grøntvedt (Sp) var ordfører 1996–1999 og 2003–2015.
Jakob T. Hoff var ordfører i 34 år og stortingsrepresentant i 18 år, og ble kalt «bygdens ’Grand old man’ framfor noen annen».

De første ordførerne var embetsmenn; prester, distriktslege og en prokurator. Forholdsvis tidlig, i 1857, ble en selveiende bonde ordfører, og i 1870 ble den første læreren ordfører. De fleste ordførerne har vært bønder, og har representert enten Bondepartiet / Senterpartiet eller Venstre. Yrkesbakgrunnen til ordførerne Alf Bjørkum og Leif Johan Lyngstad gjenspeiler endringer i ørlandssamfunnet i etterkrigstida; Bjørkum var rektor ved den nyopprettede Fosen yrkesskole, og Lyngstad tilhørte første generasjon av offiserer ved Ørland flystasjon.

Tre av ordførerne har vært stortingsrepresentanter: Jakob T. Hoff (V), Peder Næsset (B) og Oddbjørn Hågård (Sp); de to første før 1930 og Hågård én periode i 1980-årene. Den første kvinnelige ordføreren var Turid Skogstad (A) i 1988.

Liste[rediger | rediger kilde]

Startår Sluttår Navn Yrke Parti
1838 1841 Augustinius Meldal Gaarder prest
1842 1845 Rasmus Brochmann Parelius Gaarder prest
1846 1849 Eiler Hagerup Holtermann Nannestad prokurator
1850 1853 Rasmus Brochmann Parelius Gaarder prest
1854 1857 Eiler Hagerup Holtermann Nannestad prokurator
1857 1859 Jacob C. Uthaug bonde
1860 1864 Johan Nicolai Franzen prest
1865 Johan Arnt Rasmussen Vik bonde
1866 1869 Jonas Angell distriktslege
1870 1877 Ole Wiggen lærer, kirkesanger
1878 1879 Carl Gustav Nornstrøm Grann handelsmann
1880 1881 Hans Aage Uthaug bonde
1882 1916 Jakob T. Hoff bonde, stortingsrepresentant V
1917 1928 Peder Næsset bonde, stortingsrepresentant Bondep.
1929 1934 Per J. Gjelvold bonde Bondep.
1935 1940 Leiv Aas lærer, kirkesanger, banksjef V
1941 1945 Harald A. Dahl bonde Bondep./NS
1945 1951 Leiv Aas lærer, kirkesanger, banksjef V
1952 1963 Akim Murvold bonde, gårdsforvalter på Austrått Sp
1964 1969 Johan Bakken bonde, mølleeier Sp
1970 1973 Alf Bjørkum lærer V
1974 1975 Leif Johan Lyngstad offiser H
1976 1983 Oddbjørn Hågård bonde, herredsagronom, stortingsrep. Sp
1984 1987 Einar Løkra bonde Sp
1988 1989 Turid Skogstad kontorfullmektig Ap
1990 1997 Oddvar Hoøen bonde. Døde i valgperioden Sp
1997 1999 Hallgeir Grøntvedt bonde Sp
1999 2003 Knut Ring butikkleder Ap
2003 2015 Hallgeir Grøntvedt bonde Sp
2015 Tom Myrvold offiser H

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Per Gjelvold mfl. Ørland kommune gjennem hundrede år 1837-1937. 1937. 
  • Ørland Senterpartis jubileumsberetning 1921-1991
  • Ottar Solbue «Ørland kommune 1837-1997». I: Festskrift : kommunalt selvstyre i Sør-Trøndelag 150 år : 1837-1987. Trondheim, 1987. (Festskriftet utkom i 25 ulike utgaver med én fellesdel og en kommunespesifikk del for hver kommune.)
  • Stein Arne Sæther, red. (1993). Fosen : natur, kultur og mennesker. Adresseavisens forlag. s. 215.