Liste over ordførere i Kolvereid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vilhelm Andreas Wexelsen var sogneprest i Kolvereid 1877-1884, og ordfører 1878-85; han ble senere sogneprest og ordfører i Overhalla, deretter kirkestatsråd og biskop i Trondheim.

Liste over ordførere i Kolvereid omfatter perioden fra 1838–1963.[1][2][3] Kolvereid kommune i Namdalen, Nord-Trøndelag ble opprettet ved innføringen av formannskapslovene i 1837.[4] Den 1. januar 1964 ble Kolvereid, Foldereid, Gravvik og Nærøy slått sammen til den nye kommunen Nærøy.

Periode Navn Stilling Parti
1838–1839 Fr. Chr. Grevenkopf Lied Kaptein
1840–1843 Henrik Støren Sogneprest
1844–1847 Johan August Buchholdt Proprietær
1848–1849 Henrik Støren Sogneprest
1850–1851 Nicolaus Selliseth Gårdbruker
1852–1853 H.J. Gansmo Kommandersersjant
1854–1855 Nicolaus Selliseth Gårdbruker
1856–1857 Olaus Berg Lærer
1858-1859 Knut Thorkelsen Sogneprest
1860–1861 H.J. Gansmo Kommandersersjant
1862–1865 Sivert Moe Lærer
1866–1869 Knut Thorkelsen Sogneprest
1870–1873 Mikal Evensen Lensmann
1874–1877 Erik Herlaugsen Lien Gårdbruker
1878–1885 Vilhelm Andreas Wexelsen Sogneprest Venstre
1886–1889 Adolf Sverdrup Handelsmann Høyre
1890–1893 Ingebrigt Gudbrandsen Lærer og klokker Høyre
1894–1898 Adolf Sverdrup Handelsmann Høyre
1899–1904 Christian Wendelbo Strand Handelsmann Høyre
1905–1913 Jakob Sverdrup Handelsmann Høyre
1914–1919 Nils Trædal Sogneprest Venstre
1919–1920 Johan A. Lund[a] Gårdbruker Venstre
1920–1934 Torgeir P. Lund[b] Gårdbruker Venstre[5]
1935–1938 Vilhelm Flotvik Sliperiarbeider Arbeiderpartiet[6]
1938–1945 Jens Kruse Gårdbruker Bondepartiet[7]
1945 Fredrik Eidshaug Gårdbruker Venstre
1946–1963 Arne Fagernes Sagmester Arbeiderpartiet[6]

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Johan A. Lund hadde ordførermyndighet etter fullmakt fra Justisdepartementet under klagebehandlingen av kommunestyrevalget i 1919 og frem til nyvalget i 1920.
  2. ^ Fredrik Eidshaug var fungerende ordfører under Torgeir P. Lunds opphold på Stortinget 1928–1930 og 1933–1934.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hansen, Runbjørg Bremset (2000). Nærøyfolket. Bind 1: 1800-1920. Kolvereid: Nærøy kommune. s. 348. ISBN 82-995754-1-9. 
  2. ^ Hansen, Runbjørg Bremset (2004). Nærøyfolket. Bind 2: 1920-1970. Kolvereid: Nærøy kommune. s. 282. ISBN 82-995754-2-7. 
  3. ^ Svenning, Halvdan (1937). Kolvereid kommune- Kommunejubileet 1837–1937. Oslo: Fabritius & Sønner. s. 52–62. 
  4. ^ Juvkam, Dag (1999). Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen (PDF) (Rapport 99/13). Oslo: Statistisk sentralbyrå. s. 66f. ISBN 82-537-4684-9. 
  5. ^ Andersen, Thor M. (1931). Norges ordførere 1929–1931. Kristiania: A.M. Hanches Forlag. s. 240. 
  6. ^ a b Norske kommunalpolitikere: Norges styresmenn. bd. 3. Oslo: Bokdepotet. 1957. s. 211–212. 
  7. ^ Hilmo, Jon (1996). "Midt i Noreg bur vi her i Nord-Trøndelag". 75 år med Bondepartiet/Senterpartiet 1921–1996. Steinkjer. s. 129. ISBN 8299367107.