Liste over ordførere i Hølonda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over ordførere i Hølonda. Med formannskapslovene av 1837 ble Hølonda sogn (daværende skrivemåte: Høland eller Høilandet) en del av Melhus formannskapsdistrikt. Hølonda fikk eget formannskap i 1859 og eget herredsstyre i 1863.[1] I 1865 ble Hølonda endelig utskilt fra Melhus som eget herred. Herredets administrasjon lå på Korsvegen. I 1964 ble Hølonda slått sammen med Melhus, Flå og Horg kommuner til den nye Melhus kommune.[2]

Periode Navn Stilling Parti[a]
1859–1864 Anders Nilsen Krogstad Gårdbruker[3]
1864–1872 Ole Andersen Røe Gårdbruker[3]
1872–1882 Anders Flå Lærer og klokker[3][4]
1882–1883 Even Evensen Myhren Gårdbruker[3]
1884–1887 Thore Johnsen Thonstad Lærer og klokker[3][4]
1887 Steffen Andersen Røe Gårdbruker[3]
1888–1891 Rasmus Rasmussen Gaustad Gårdbruker[3] Høyre[5]
1899–1913 Kristen Olsen Kulbrandstad Gårdbruker[6] Venstre[7][8]
1914–1916 Halvor J. Restad Gårdbruker og fanejunker[9]
1917–1925 John L. Konstad Gårdbruker[10] Bondepartiet[11]
1926–1931 Ola Øyen Lærer og gårdbruker[10] Venstre[12]
1932–1937 John L. Konstad Gårdbruker Bondepartiet
1938–1940 Erik Sundseth Gårdbruker Venstre[13]
1940–1941 Ottar Moe Sparebankkasserer
1942 Hans Bollingmo[14] Gårdbruker NS
1942–1945 Konrad S. Gaustad[15] Arbeider NS
1945 Martin Rasmussen Gaustad Handelsbestyrer, fhv.[10][16] Borgerlig fellesliste
1946–1951 Sivert Johnsen Almås Snekker[10] Venstre[17]
1952–1963 Konrad Blokkum Gårdbruker Venstre[17]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kolonnen angir partipolitisk orientering, ikke nødvendigvis hvilken liste ordførerne ble valgt på i kommunen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Øyen, Sverre (1977) [1956]. «Hølonda». I Fiskaa, Haakon M. og Myckland, Haakon Falck. Norges bebyggelse. Nordlige seksjon. Herredsbindet for Sør-Trøndelag. Vestre del. Trondheim: Faglitteratur. s. 300. 
  2. ^ Juvkam, Dag (1999). Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen (PDF). Rapport 1999:13. Oslo: Statistisk sentralbyrå. s. 65–69. ISBN 82-537-4684-9. 
  3. ^ a b c d e f g «Ordførere paa Hølonda». Nidaros: 5. 11. januar 1930. 
  4. ^ a b Langås, Olav Harald og Aal, Signe Skjegstad (1998). Kirkene på Hølonda. Hølonda menighetsråd. s. 183–184. 
  5. ^ Utheim, John (1905). Oversigt over valgtingene og valgmandstingene 1903. Kristiania: O. Fredr. Arnesens bog- & accidenstrykkeri. s. 90. 
  6. ^ Nidaros: 5. 8. mai 1924. 
  7. ^ Utheim, John (1898). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1897. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 56. 
  8. ^ Utheim, John (1901). Oversigt over valgtingene og valgmandstingene 1900. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 80. 
  9. ^ Trondhjems Adresseavis: 4. 24. desember 1913. 
  10. ^ a b c d Kuvås, Kåre (1990). Melhus Sparebank 150 år 1840–1990. Melhus. s. 73–76. 
  11. ^ Sør-Trøndelag: 2. 20. desember 1934. 
  12. ^ Andersen, Thor M. (1931). Norges ordførere 1929–1931. Kristiania: Hanche. s. 222. 
  13. ^ Adresseavisen: 2. 4. januar 1938. 
  14. ^ Ordfører oppnevnt av okkupasjonsstyret, også ordfører i Melhus, se Adresseavisen: 4. 3. januar 1942. 
  15. ^ Ordfører oppnevnt av okkupasjonsstyret, se Adresseavisen: 2. 13. mai 1942.  og Sør-Trøndelag: 2. 1. november 1945. 
  16. ^ Adresseavisen: 6. 16. januar 1943. 
  17. ^ a b Norske kommunalpolitikere: Norges styresmenn. 3. Oslo: Bokdepotet. 1957. s. 131–132.