Liste over ordførere i Rissa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rissas kommunevåpen, «i grønt en sølv rosekrans».

Liste over ordførere i Rissa. Rissa ble utskilt fra Stadsbygd i 1860 og slått sammen med deler av Stadsbygd og Stjørna til den nye Rissa kommune i 1964. I 2018 blir Rissa og Leksvik, som har uendrede grenser siden 1837, slått sammen til Indre Fosen kommune.

Ordførere 1837–1963[rediger | rediger kilde]

Periode Navn[1][2] Stilling Parti
1837–1839 Johan Henrik Berlin Rüsing Kaptein
1840–1841 Haagen O. Aarnseth Gårdbruker
1842–1845 Otto Schrøder Arentz Kaptein
1846–1853 Henrik Horneman Proprietær
1854–1855 Robert Nicolai Horneman Justitiarius og proprietær
1856–1863 Henrik Horneman Proprietær
1864–1865 Svend Busch Schmidt Kaptein
1866–1869 Eiler Hagerup Nannestad Sakfører og gårdbruker
1870–1873 Svend Busch Schmidt Kaptein
1874–1875 Thomas Horneman Proprietær
1876–1881 Ebbe Bakøen Gårdbruker
1882–1895 Torger Halten Lærer og klokker Venstre[3][4]
1896–1897 Ole H. Rokseth Gårdbruker Høyre[3]
1898 Torger Halten Lærer og klokker Venstre
1899–1902 Fredrik Horneman Proprietær Høyre[3]
1903–1904 Ole H. Rokseth Gårdbruker Høyre
1905–1907 Bernt Johannes Ræder Lærer, klokker og gårdbruker Venstre
1908–1910 Andreas H. Berg Kommandersersjant Venstre
1911–1916 Bernt Johannes Ræder Lærer, klokker og gårdbruker Venstre
1917–1919 Johan A. Dybdahl Gårdbruker og sersjant Venstre[5]
1920–1922 Elias Aalmo Gårdbruker Venstre
1923–1925 Peter L. Kimo Gårdbruker Bondepartiet
1926–1928 Elias Aalmo Gårdbruker Venstre[6]
1929–1931 Peter L. Kimo Gårdbruker Bondepartiet[7]
1932–1934 Gustav J. Krognes Gårdbruker Bondepartiet[8]
1935–1941 Peter L. Kimo Gårdbruker Bondepartiet
1942–1945 Martin Aalmo[9] Gårdbruker
1945 Peter L. Kimo Gårdbruker Bondepartiet
1946–1947 Martin Skaug Gårdbruker Venstre[10]
1948–1954 Henrik O. Grenne Gårdbruker Bondepartiet[11]
1955 Petter Åsarød[12] Gårdbruker og skredder[11] Venstre
1956–1959 Marentzius Selven Bakermester Upolitisk liste[11]
1960–1963 Andreas Fallin Gårdbruker Senterpartiet[11]

Ordførere 1964–2017[rediger | rediger kilde]

Etter sammenslåingen med Stadsbygd og det sørlige Stjørna i 1964.

Periode Navn[1][2] Stilling Parti
1964–1967 Andreas Fallin Gårdbruker Senterpartiet
1968–1971 Arne Holten Trygdesjef Venstre
1972–1979 Magnar Indseth Skolestyrer Senterpartiet[13]
1980–1985 Johan Arnt Sannan Kjøpmann Høyre[14]
1986–1991 Olav Lindgaard Gårdbruker og lærer Senterpartiet[15]
1992–1995 Ivar Dybdahl Herredsagronom og gårdbruker Senterpartiet[16]
1995–1998 Astrid Rathe Arbeiderpartiet
1998–2011 Per Skjærvik Arbeiderpartiet
2011–2017 Ove Vollan Ingeniør/daglig leder Høyre
2017 Liv Darell[17] Regionbutikksjef Senterpartiet

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Sæther, Stein Arne (red.) (1993). Fosen. Natur, kultur og mennesker. Trondheim: Adresseavisens Forlag. s. 215–216. 
  2. ^ a b «Tidligere ordførere Rissa». Rissa kommune. Arkivert fra originalen 6. juni 2017. Besøkt 6. juni 2016. 
  3. ^ a b c Utheim, John (1898). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1897. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 55. 
  4. ^ Trondhjems Adresseavis: 1. 22. april 1912. 
  5. ^ Trondhjems Adresseavis: 3. 15. oktober 1916. 
  6. ^ Trondhjems Adresseavis: 4. 26. oktober 1925. 
  7. ^ Andersen, Thor M. (1931). Norges ordførere 1929–1931. Kristiania: A.M. Hanches Forlag. s. 217. 
  8. ^ Adresseavisen: 2. 26. oktober 1931. 
  9. ^ Ordfører oppnevnt av okkupasjonsstyret, se Adresseavisen: 8. 12. desember 1941. 
  10. ^ Nidaros: 7. 20. oktober 1937. 
  11. ^ a b c d Norske kommunalpolitikere: Norges styresmenn. 3. Oslo: Bokdepotet. 1957. s. 155–156. 
  12. ^ Varaordføer Åsarød rykket opp til ordfører ved Grennes død i desember 1954, se Nidaros: 5. 28. desember 1954. 
  13. ^ Adresseavisen: 9. 12. mai 1971. 
  14. ^ Adresseavisen: 16. 11. august 1979. 
  15. ^ Norske ordførere og varaordførere 88–89. Oslo: Kommuneforlaget. 1988. s. 201. ISBN 978-82-7242-483-0. 
  16. ^ Adresseavisen: 4. 28. desember 1982. 
  17. ^ Overland, Sigrun H. (5. oktober 2017). «Ny ordfører og varaordfører i Rissa». Fosna-Folket. Besøkt 19. desember 2017.