Liste over ordførere i Skaun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skaun kirke.

Liste over ordførere i Skaun. Skaun var opprinnelig en del av Børsa prestegjeld, som ble opprettet som eget formannskapsdistrikt (kommune) med formannskapslovene av 1837. I 1890 ble Skaun utskilt fra Børsa som egen kommune. Kommunenavnet var Børseskogn frem til 1930. I 1965 ble Skaun, Børsa og Buvik kommuner slått sammen til den nye Skaun kommune. Skaun lå i Sør-Trøndelag fylke frem til sammenslåingen av Trøndelagsfylkene i 2018.[1]

Ordførere 1890–1964[rediger | rediger kilde]

Periode Navn[2] Stilling Parti
1890–1893 Knud Moe Gårdbruker og furer Høyre[3]
1894–1904 Anders A. Krokstad Gårdbruker Venstre
1905–1910 Anders O. Rø Gårdbruker og furer Venstre
1911–1916 Anders A. Krokstad Gårdbruker Venstre
1917–1922 Enok Eidsmo Gårdbruker Venstre
1923–1925 Anders O. Rø Gårdbruker og stykkjunker Venstre
1926–1928 Ole L. Lien Gårdbruker Bondepartiet
1929–1934 Ola Mehlum Gårdbruker og løytnant Venstre[4]
1935–1937 Ole L. Lien Gårdbruker Bondepartiet
1938–1940 Ola Mehlum Gårdbruker og løytnant Venstre
1940–1941 Ole L. Lien Gårdbruker Bondepartiet
1942–1945 Johan Belsvik Gårdbruker NS[5]
1945 Ola Mehlum Gårdbruker og løytnant Venstre
1946–1959 Petter Mellingsæter Gårdbruker Venstre[6]
1960–1964 Anders Morken Gårdbruker Kristelig Folkeparti[6]

Ordførere etter 1965[rediger | rediger kilde]

Periode Navn Stilling Parti
1965–1967 Anders Morken Gårdbruker Kristelig Folkeparti
1968–1971 Jarle Rekstad Gårdbruker Senterpartiet
1972–1975 Bjarne Saltnes Møllearbeider Arbeiderpartiet
1976–1979 Paul Opland Gårdbruker Senterpartiet
1980–1981 Leif Hammertrø Forpakter Senterpartiet
1982–1983 Steinar Mo Kontorsjef Høyre
1984–1987 Bjarne Saltnes Møllearbeider Arbeiderpartiet
1988–1995 Agnar Melby Sivilingeniør Senterpartiet[7]
1995–2003 Asbjørn Leraand Forbundssekretær Arbeiderpartiet
2003– Jon P. Husby Gårdbruker Senterpartiet

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Juvkam, Dag (1999). Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen (PDF). Rapport 1999:13. Oslo: Statistisk sentralbyrå. s. 65–68. 
  2. ^ Wiggen, Ingebrigt, Rødsli, Ingegrigt og Bjørnbeth, Ole (1936). Børsa prestegjeld 1837–1937. Børsa. s. 75–77. 
  3. ^ Moe beskrives politisk som «moderat», se Adresseavisen 25. september 1893 og 1. januar 1902.
  4. ^ Mehlum var venstremann, men ble valgt på en bygdeliste, «Kirkesidens, Råbygdens og Vassbygdens fellesliste», se Adresseavisen 28. september 1928 og 19. oktober 1937.
  5. ^ Oppnevnt som ordfører av okkupasjonsstyret, se Adresseavisen 14. november 1945.
  6. ^ a b Norske kommunalpolitikere: Norges styresmenn. bd. 3. Oslo: Bokdepotet. 1957. s. 165–166. 
  7. ^ Norske ordførere og varaordførere 88–89. Oslo: Kommuneforlaget. 1988. s. 208.