Liste over ordførere i Verran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kommunevåpenet til Verran: «I blått en sølv båt med råseil og toppseil»

Liste over ordførere i Verran kommune i Trøndelag begynner da kommunen ble opprettet i 1901.[1][2]

Verran kommune ble opprettet i 1901 ved en deling av Mosvik og Verran kommune, som hadde eksistert fra 1867. Fra 1838 til 1866 var både Mosvik og Verran del av Ytterøy kommune og prestegjeld.

Verrans nåværende utstrekning
«Gamle Verran kommune» omfattet også Framverran (tellingskrets 1 og 2 på dette kartet), og ellers Follafoss og områdene sørvest for Follafoss langs Verrasundet.
Malm kommune tilsvarer de nordøstre delene av dagens Verran. Kommunen var opprettet i 1913 ved utskilling fra Beitstad kommune.

Fra 1964 ble «gamle Verran kommune» slått sammen med Malm kommune, som var opprettet i 1913 ved utskilling fra Beitstad kommune, til «nye Verran kommune». Kommunen gjennomgikk en grensejustering i 1968, da Framverran ble overført fra Verran til Mosvik.[3] Fra 1.1.2020 slås kommunen sammen med Steinkjer, slik at Anders Lindstrøm blir den siste ordføreren i Verran.

De lengstsittende ordførerne er venstremannen og læreren Gunnar Aftret, som satt fra 1911 til 1928, og gruvearbeideren og Ap-mannen Olav Stavrum, som var ordfører i både Malm og «nye Verran», i tilsammen 24 år fra 1949 til 1971. Det er to tilfeller av far og sønn som begge var ordførere: Jørginus Stavrum og Tomas Stavrum, og Ole Kr. Olsen (i Malm) og Kåre Olsen.

Ordførere i Verran 1901–2019[rediger | rediger kilde]

Periode Navn Parti
1901–1904[4] Jørginus Stavrum (Venstre)
1905–1910 Jørginus Grande (Høyre)
1911–1928 Gunnar Aftret Venstre
1928 Arne Karlsen Lokale lister
1929–1931 John M. Viken Arbeiderpartiet
1932–1934 Tomas Stavrum Lokale lister / Bondepartiet
1935–1940 Gunvald Engelstad Arbeiderpartiet
1941–1945 Otto Sandhaug
1945 Gunvald Engelstad Arbeiderpartiet
1946–1947 Nils Kvam Arbeiderpartiet
1948–1950 Toralf Aalberg Arbeiderpartiet
1951–1953 Magne Følstad Arbeiderpartiet
1954–1963 Toralf Aalberg Arbeiderpartiet
1964–1971 Olav Stavrum Arbeiderpartiet
1972–1979 Arthur Mogstad Arbeiderpartiet
1980–1993 Rolf Ystmark Arbeiderpartiet
1993–2003 Bjørn Skjelstad[5] Senterpartiet
2003–2004 Kåre Olsen[6] Arbeiderpartiet
2004–2007 Robert Bjørk Arbeiderpartiet
2007–2011 Frank Christiansen Arbeiderpartiet
2011–2015 Bjørn Skjelstad Senterpartiet
2015–2019 Anders Lindstrøm Arbeiderpartiet

Ordførere i Malm kommune 1913–1963[rediger | rediger kilde]

Periode Navn Parti
1913-1919 Karl Ertsaas Venstre
1920-1925 Karl Larsen Arbeiderpartiet
1926-1928 Martin Landsem Bondepartiet
1929-1931 Ole Kr. Olsen Arbeiderpartiet
1932-1934 Martin Landsem Bondepartiet
1935-1940 Ole Kr. Olsen Arbeiderpartiet
1940-1945 Martin Landsem Oppnevnt
1945-1948 Ole Kr. Olsen Arbeiderpartiet
1949-1964 Olav Stavrum Arbeiderpartiet

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ordførere i gamle Verran kommune» I: Odd H. Vanebo. "Vet hvor godt vi har fått det og hvem vi kan takke for det", Verran arbeiderparti 100 år. Kirkenær : Lodiz, 2011. ISBN 978-82-998645-0-3
  2. ^ «Verran i gammel og ny tid». Nord-Trøndelag & Inntrøndelagen, 28.12.1946
  3. ^ Dag Juvkam Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen Statistisk sentralbyrå, 1999. (Rapport 99/13). ISBN 82-537-4684-9
  4. ^ Stavrum var også ordfører i Mosvik og Verran 1898-1900.
  5. ^ Valg 2003 – Verran; NRK. Med resultater fra valget i 1999
  6. ^ Valg 2007 – Verran; NRK. Med resultater fra valget i 2003