Liste over ordførere i Byneset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Byneset kirke, eldre fotografi.
Sogneprest Christian Petersen var Bynesets første ordfører, senere ordfører og stortingsmann for Trondhjem.

Liste over ordførere i Byneset viser navn, parti og funksjonsperiode for ordførere i Byneset kommune i Sør-Trøndelag fra innføringen av formannskapslovene i 1837 til sammenslåingen med Trondheim i 1964.

Periode Navn[1][2][3] Stilling Parti
1838–1841 Christian Petersen Sogneprest
1842–1845 Christen Larsen Rye Stykkjunker
1846–1849 Johan Lausen Koren Dahl Sogneprest
1850–1851 Christen Monsen Hangeraas Gårdbruker
1852–1852 Lars Ingebretsen Skjøstad Gårdbruker
1852–1859 Christen Larsen Rye Stykkjunker
1860–1863 Lars Christensen Gaustad Gårdbruker
1864–1871 Anders Olsen Vorset Gårdbruker
1872–1873 Ingebrigt Andersen Brendsel Gårdbruker
1874–1877 Ole Knutsen Haugan Gårdbruker og lærer
1878–1887 Lars Christensen Gaustad Gårdbruker Venstre[4]
1888–1893 Anders Larsen Bodsberg Gårdbruker
1894–1897 Ole Larsen Risstad Gårdbruker Høyre[5]
1898 Ole Larsen Engen Gårdbruker Venstre[5]
1899–1901 Ole Larsen Risstad Gårdbruker Høyre[5][6]
1902–1907 Ole Gudmundsen Frøseth Gårdbruker Venstre[7]
1908–1919 Ole Larsen Engen Gårdbruker Venstre
1920–1925 Ole Knutsen Rye Gårdbruker Borgerlig fellesliste[8]
1926–1934 Axel Høyem Gårdbruker Bondepartiet[9]
1935–1940 Elling Larsen Opland Gårdbruker Bondepartiet
1941–1945 Anders Skogstad[10] Gårdbruker og entreprenør NS
1945–1947 Elling Larsen Opland Gårdbruker Bondepartiet[11][12]
1948–1953 Lars Olsen Gaustad Gårdbruker Bondepartiet[11]
1954–1959 Kristoffer Rye Gårdbruker Bondepartiet[13]
1960–1963 Kristen Løvseth Gårdbruker Bondepartiet[13]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bratberg, Terje (1996). Trondheim byleksikon. Oslo: Kunnskapsforlaget. s. 412. ISBN 978-82-573-0642-7. 
  2. ^ Aunan, Lars (red.) (1938). Byneset kommune 1837–1937. Minneskrift i anledning Formannskapslovens 100 årsjubileum. Trondheim. s. 17–21. 
  3. ^ «Ordførere». Byneset Historielag. Arkivert fra originalen 19. august 2016. Besøkt 26. juni 2016. 
  4. ^ Utheim, John (1882). Statistik over Storthings- og Valgmandsvalgene 1882. Kristiania: Alb. Cammermeyer. s. 27. 
  5. ^ a b c Utheim, John (1898). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1897. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 56. 
  6. ^ Utheim, John (1905). Oversigt over valgtingene og valgmandstingene 1903. Kristiania: O. Fredr. Arnesens bog- & accidenstrykkeri. s. 90. 
  7. ^ Utheim, John (1901). Oversigt over valgtingene og valgmandstingene 1900. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 80–81. 
  8. ^ Trondhjems Adresseavis: 5. 8. september 1922. 
  9. ^ Arbeider-Avisen: 5. 3. januar 1929. 
  10. ^ Ordfører oppnevnt av okkupasjonsstyret, innmeldt i NS i 1941, se Adresseavisen: 2. 11. januar 1946. 
  11. ^ a b Adresseavisen: 2. 6. desember 1945. 
  12. ^ Adresseavisen: 2. 3. januar 1946. 
  13. ^ a b Norske kommunalpolitikere: Norges styresmenn. 3. Oslo: Bokdepotet. 1957. s. 120–121.