Liste over ordførere i Namsos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Namsos sett fra Klompen i 2005.
Namsos sett fra Klompen i 1935.

Liste over ordførere i Namsos. Namsos fikk privilegier som ladested i 1845 og ble utskilt fra Overhalla i 1855. I 1891 ble Vemundvik og Klinga utskilt fra Namsos som egne kommuner. I 1964 ble Vemundvik og Klinga kommuner, den nordlige delen av Otterøy og deler av Fosnes kommuner tillagt Namsos.

Ordførere 1855–1963 (ladestedet)[rediger | rediger kilde]

Periode Navn[1][2][3][4] Stilling Parti
1855–1857 Theodor Wessel Overtollbetjent
1858 Christian Møinichen Havig Lensmannsbetjent
1859 Theodor Wessel Overtollbetjent
1860 Carl Julius Olsen Verftseier
1861–1863 Theodor Wessel Overtollbetjent
1864 Carl Julius Olsen Verftseier
1865–1867 Johan Sommerschield Konsul
1868 Niels Bjørum Kjøpmann
1869 H.J. Blix Kjøpmann
1870 J. Salvesen Skipsbyggmester
1871–1875 Johan Sommerschield Konsul
1876–1878 Andreas Erlandsen Sakfører
1879–1886 Johannes Bernhard Havig Brukseier Høyre
1887–1894 Karl Greiff Overrettssakfører Høyre
1895–1899 Carl Hustad Kjøpmann Venstre
1900–1905 Karl Greiff Overrettssakfører Høyre
1906–1907 Ole Severin Aavatsmark Lærer og redaktør Venstre
1908–1909 Otto Christian Dahl Bokbinder Avholdspartiet[a]
1910–1913 Ole Severin Aavatsmark Lærer og redaktør Venstre
1914–1919 Anton M. Brandtzæg Overrettssakfører Høyre
1920–1922 Einar Hustad Kjøpmann Venstre
1923–1924 Hermann Thornes Redaktør Arbeiderpartiet
1924–1926 Wilhelm Jakobsen Typograf Arbeiderpartiet
1927 Johan Wiik Kaiarbeider Arbeiderpartiet
1928 Reidar O. Frog Postekspeditør Arbeiderpartiet
1929–1930 Einar Hustad Kjøpmann Venstre
1930–1934 Johannes Dahl Kjøpmann Avholdspartiet[a]
1935–1941 Hermann Thornes Redaktør Arbeiderpartiet/NS[b]
1941–1945 Arne Dahl Agent NS[c]
1945 Johan L. Gundersen Sagarbeider Arbeiderpartiet
1946–1947 Nils Bleness Skolebestyrer Arbeiderpartiet
1947 Adolf Holm Sekretær Arbeiderpartiet
1948–1951 Eystein Sjaamo Murer Arbeiderpartiet
1952–1955 Olferd Hojem Boktrykker Arbeiderpartiet
1956–1963 Erling Thun Kasserer Arbeiderpartiet

Ordførere etter 1964[rediger | rediger kilde]

Periode Navn Stilling Parti
1964–1975 Svein Lorentzen Kontorfullmektig Arbeiderpartiet
1976–1991 Gunnar Solum Redaktør Arbeiderpartiet
1992–2003 Snorre Ness Postsjef Arbeiderpartiet
2003–2007 Kåre Aalberg Rektor Sosialistisk Venstreparti
2007–2015 Morten Stene Direktør Arbeiderpartiet
2015– Arnhild Holstad Kommunikasjonssjef Arbeiderpartiet

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Avholdspartiet var nært knyttet til Venstre, som Johannes Dahl også var medlem av.
  2. ^ Hermann Thornes meldte seg inn i NS i 1940 og ble sittende under okkupasjonsstyret frem til 1941.
  3. ^ Ordfører oppnevnt av okkupasjonsstyret, se Adresseavisen 22. mars 1946, s. 2.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ordførere i Namsos 1854–1954». Namdal Arbeiderblad: 5. 16. desember 1954. 
  2. ^ Krekling, Sigurd (1961). Namsos 1914–1954. Namsos kommune. s. 160–161. 
  3. ^ Sandmo, Espen (9. oktober 2014). «Byens eldste parti har rundet 130 år». Namsos bys historielag. Arkivert fra originalen 19. oktober 2014. 
  4. ^ Sandmo, Espen (23. september 2011). «Da de røde tok Namsos». Namsos bys historielag. Arkivert fra originalen 19. oktober 2014.