Liste over ordførere i Agdenes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Agdenes' kommunevåpen

Liste over ordførere i Agdenes. Agdenes sogn ble utskilt fra Ørland som egen kommune i 1896. I 1964 ble ytre Agdenes lagt til Snillfjord, mens indre Agdenes, Lensvik kommune og Ingdalen i Stadsbygd kommune ble slått sammen til den nye kommunen Agdenes.[1]

Ordførere 1896–1963[rediger | rediger kilde]

Ordfører John O. Bjørgan og hustru Ingeborg (1914).
Periode Navn[2][3] Stilling Parti
1896–1900 Olaus Tyskø Bonde Venstre[4][5]
1900–1919 John O. Bjørgan Bonde Venstre[6][a]
1920–1933 Johan Wingan Bonde, poståpner og ekspeditør Venstre
1933–1934 Anton E. Lystad Bonde Bondepartiet
1935–1943 Kristian Vatn Handelsbestyrer Venstre
1943–1945 Lorentz Bjørgan[b] Gårdbruker
1946–1947 Knut Langnes Steinhugger og bonde Arbeiderpartiet[8]
1948–1955 Thomas Valseth Bonde og ligningssjef Venstre[9]
1956–1957 Arne F. Fjorden Bonde og trygdesjef Venstre[9]
1958–1959 Oskar S. Selvli Bonde Høyre[c]
1960–1963 Arne F. Fjorden Bonde og trygdesjef Venstre

Ordførere etter 1964[rediger | rediger kilde]

Periode Navn[3][11] Stilling Parti
1964–1967 Arne Utnes Bonde Senterpartiet
1968–1975 Ole K. Tøndel Bonde og artillerist Senterpartiet
1976–1983 Jens G. Singstad Bonde Senterpartiet
1984–1987 Audun Selbæk Tannlege[12] Senterpartiet
1988–1995 Anne Marie Grymyr Sterten Lærer[13] Senterpartiet
1995– Oddvar Indergård Bedriftsleder[14] Høyre/bygdeliste[d]

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bjørgan kom etter hvert til å stå utenfor partiet, og gikk inn i Bondepartiet i 1920.
  2. ^ Ordfører oppnevnt av okkupasjonsstyret.[7]
  3. ^ Oskar S. Selvli var høyremann og valgt på Indre Agdenes borgerlige fellesliste.[9][10]
  4. ^ Indergård har vært valgt på Felleslista for bygdeutvikling siden 1999.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Juvkam, Dag (1999). Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen (PDF). Rapport 13/1999. Oslo: Statistisk sentralbyrå. s. 66–68. ISBN 978-82-537-4684-5. 
  2. ^ Ørland kommune gjennem hundrede år 1837–1937. Agdenes kommune 1896–1937. I anledning kommunelovens hundreårsjubileum. Trondheim. 1937. s. 117–121. 
  3. ^ a b «Ordførere». Agdenes Historielags fotoalbum. Besøkt 28. juni 2017. 
  4. ^ Utheim, John (1892). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1891. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 49. 
  5. ^ Utheim, John (1895). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1894. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 53. 
  6. ^ Utheim, John (1901). Oversigt over valgtingene og valgmandstingene 1900. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 78. 
  7. ^ Adresseavisen: 2. 15. april 1943. 
  8. ^ Adresseavisen: 2. 5. desember 1945. 
  9. ^ a b c Norske kommunalpolitikere: Norges styresmenn. bd. 3. Oslo: Bokdepotet. 1957. s. 115–116. 
  10. ^ Adresseavisen: 2. 11. januar 1956. 
  11. ^ «Agdenes kommunestyre fra 1964». Agdenes kommune. 10. desember 2009. Besøkt 20. juni 2016. 
  12. ^ «Kongens fortjenestemedalje i sølv». Sør-Trøndelag fylkeskommune. 4. juni 2007. Arkivert fra originalen 28. juni 2017. 
  13. ^ Norske ordførere og varaordførere 88–89. Oslo: Kommuneforlaget. 1988. s. 198. ISBN 978-82-7242-483-0. 
  14. ^ Myrhaug, John M. (30. mars 2015). «Nummer tre i landet». Avisa Sør-Trøndelag. Arkivert fra originalen 28. juni 2017.