Liste over ordførere i Hemne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hemnes kommunevåpen, vedtatt i 1991, viser fem hasselnøtter i rosett

Liste over ordførere i Hemne. Hemne prestegjeld ble opprettet som eget formannskapsdistrikt (kommune) ved innføringen av formannskapslovene av 1837. I 1911 ble Heim sogn utskilt som egen kommune, og i 1924 ble også sognene Vinje og Snillfjord utskilt fra Hemne. I 1964 ble Hemne, Vinje og vestre Heim slått sammen igjen til den nye Hemne kommune.[1] I 2020 blir Hemne og Halsa kommuner samt Vennastranda i Snillfjord kommune slått sammen til den nye Heim kommune.

Ordførere 1838–1910[rediger | rediger kilde]

Periode Navn[2] Stilling Parti
1838 Johan Sophus Lossius[3] Kaptein
1838–1839 Lars Pedersen Strand Lærer
1840–1843 Christian Sophonias Kiøbing Borch Krigsråd
1844–1855 Lars Arntsen Lian Klokker
1856–1863 Lars Pedersen Moe Gårdbruker
1864–1871 Mogens Marcus Wessel Godseier
1872–1877 Kristoffer Johnsen Øye Klokker
1878–1881 John Larsen Moe Gårdbruker Høyre[4]
1882–1885 Lars Ingebrigtsen Sinnes[5][6] Gårdbruker og bankkasserer
1886–1889 John Johnsen Vaagan d.e. Gårdbruker Venstre[7][8][9][10]
1890 Georg Severin Schjelderup Sogneprest Høyre[4]
1890–1901 John Larsen Moe Gårdbruker Høyre[8][9][11]
1902–1907 Peder Larsen Moe Gårdbruker Høyre[10][11]
1908–1910 Lars Johnsen Moe[12][13] Gårdbruker Venstre

Ordførere 1911–1924[rediger | rediger kilde]

Periode Navn[2] Stilling Parti
1911–1922 Lars Johnsen Moe Gårdbruker Venstre
1923–1924 Haakon Myrholt[14] Furer og gårdbruker Venstre

Ordførere 1924–1963[rediger | rediger kilde]

Periode Navn Stilling Parti
1924–1934 Ingvald Tøndel Gårdbruker Bondepartiet[15]
1935–1945 Steinar Alstad[16] Gårdbruker Bondepartiet/NS[17]
1946–1947 Håkon Fagervoll[18] Teglverksarbeider Arbeiderpartiet[19]
1948–1955 John Johnsen Moe[20] Gårdbruker og forretningsfører Bondepartiet[19]
1956–1959 Ole Kjønsvik Sekretær Arbeiderpartiet[19]
1960–1963 Severin Witsø Gårdbruker Senterpartiet[19]

Ordførere 1964–2019[rediger | rediger kilde]

Periode Navn Stilling Parti
1964–1975 Ole Kjønsvik Sekretær Arbeiderpartiet
1976–1987 Gunnar Bjørkøy[21] Gårdbruker Senterpartiet
1988–2003 Johan Stølan[22][23] Undervisningsinspektør Arbeiderpartiet
2003–2007 Gunnar Hynne Veterinær Senterpartiet
2007–2015 Ståle Vaag Lærer Arbeiderpartiet
2015–2019 Odd Jarle Svanem Daglig leder og trappesnekker Senterpartiet

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Juvkam, Dag (1999). Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen (PDF). Rapport 13:1999. Oslo: Statistisk sentralbyrå. s. 65–69. ISBN 82-537-4684-9. 
  2. ^ a b «Hemne herreds deling, et 20 år gammelt krav som nu er imøtekommet». Nidaros: 5. 8. januar 1924. 
  3. ^ Nidaros: 2. 11. februar 1928. 
  4. ^ a b Utheim, John (1882). Statistik over Storthings- og Valgmandsvalgene 1882. Kristiania: Alb. Cammermeyers forlag. s. 27. 
  5. ^ «En foregangsmand». Trondhjems Adresseavis: 3. 15. august 1911. 
  6. ^ «Dødsfald i Hevne». Trondhjems Adresseavis: 2. 28. mai 1912. 
  7. ^ Utheim, John (1892). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1891. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 49. 
  8. ^ a b Utheim, John (1895). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1894. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 53. 
  9. ^ a b Utheim, John (1898). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1897. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 55. 
  10. ^ a b «Kommunevalgene». Trondhjems Adresseavis: 1. 24. oktober 1904. 
  11. ^ a b «Fra Hevne». Trondhjems Adresseavis: 1. 9. januar 1899. 
  12. ^ Biografisk informasjon om Lars Johnsen Moe NSD Norsk senter for forskningsdatas politikerarkiv
  13. ^ «Adresseavisen». 3. mai 1956: 9. 
  14. ^ Fiskaa, Haakon M. og Myckland, Haakon Falck (red.) (1977). Norges bebyggelse. Nordlige seksjon. Herredsbindet for Sør-Trøndelag. Vestre del (2 utg.). Oslo: Norsk faglitteratur. s. 864. 
  15. ^ Andersen, Thor M. (1931). Norges ordførere 1929–1931. Kristiania: A.M. Hanches Forlag. s. 216. 
  16. ^ Fiskaa, Haakon M. og Myckland, Haakon Falck (red.) (1977). Norges bebyggelse. Nordlige seksjon. Herredsbindet for Sør-Trøndelag. Vestre del (2 utg.). Oslo: Norsk faglitteratur. s. 237. 
  17. ^ Steinar Alstad fortsatte som ordfører under okkupasjonen, oppnevnt av NS, hvilket han ble dømt for under landssvikoppgjøret. Se Sør-Trøndelag, 18. september 1947, s. 3.
  18. ^ Fiskaa, Haakon M. og Myckland, Haakon Falck (red.) (1977). Norges bebyggelse. Nordlige seksjon. Herredsbindet for Sør-Trøndelag. Vestre del (2 utg.). Oslo: Norsk faglitteratur. s. 252. 
  19. ^ a b c d Norske kommunalpolitikere: Norges styresmenn. 3. Oslo: Bokdepotet forlag. 1957. s. 166–167. 
  20. ^ Adresseavisen: 5. 30. juli 1954. 
  21. ^ Skogseth, Rune og Nielsen, Thor (1. desember 1996). «De fire brødrene på tenor-øya». VG: 44–45. 
  22. ^ Myrhaug, Johan M. (26. oktober 2016). «Johan Stølan er død». Avisa Sør-Trøndelag: 3. 
  23. ^ Norske ordførere og varaordførere 88–89. Oslo: Kommuneforlaget. 1988. s. 200. ISBN 978-82-7242-483-0.