Liste over Sør-Trøndelags fylkesmenn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over fylkesmenn i Sør-Trøndelag fylke begynner i 1804, idet Søndre Trondhjems amt ble opprettet ved en kongelig resolusjon av 24. september 1804 som fastslo at Trondhjems amt skulle deles i Nordre og Søndre Trondhjems amt. Amtene skiftet 1. januar 1919 navn til fylke, og fylket fikk navnet Sør-Trøndelag.[1][2] Embetet ble avviklet ved utgangen av 2017; i og med at Trøndelag fylke ble opprettet 1. januar 2018.

Fylkesmannen er regjeringens representant i sitt fylke. Han skal bidra til at Stortingets og regjeringens vedtak og retningslinjer blir fulgt opp. Dette skjer for det første ved at fylkesmannen utfører forvaltningsoppgaver på vegne av departementene, og for det andre ved at fylkesmannen overvåker kommunenes virksomhet og er klageinstans for mange typer kommunale vedtak.

Fylkesmennene[rediger | rediger kilde]

# Navn Startet Sluttet
1 Erik Must Angell
(1744–1814)
Borgermester Erik Must Angell (1744 - 1814) (2721983775).jpg 1804 1810
2 Frederik Trampe
(1779–1832)
Grev Frederik Christopher af Trampe (1779 - 1832) (2837493004).jpg 1810 1832
3 Fredrik Riis
(1789–1845)
1832 1840
4 Karelius August Arntzen
(1802–1875)
Karelius August Arntzen (1802 - 1875) (16325654953).jpg 1840 1857
5 Carl Fredrik Motzfeldt
(1808–1902)
Carl Frederik Motzfeldt (1808 - 1902) (17377226222).jpg 1857 1894
6 Lars Otto Roll Grundt
(1843–1907)
1894 1907
7 Harald Bothner
(1850–1924)
Harald Bothner.jpg 1907 1921
8 Odd Klingenberg
(1871–1944)
Odd Klingenberg 1930s.jpg 1921 1940
9 Johan Cappelen
(1889–1947)
Fylkesmann Johan Cappelen.JPG 1940 1940
Frederik Prytz (NS)
(1878–1945)
Frederik Prytz.jpg 1940 1945
(9) Johan Cappelen
(1889–1947)
Fylkesmann Johan Cappelen.JPG 1945 1947
10 Ivar Skjånes
(1888–1975)
Ivar Skjånes (1888 - 1975) (18699561573).jpg 1948 1958
11 Thor Skrindo
(1910–1992)
1958 1963
12 Nils Lysø
(1905–1977)
1963 1974
13 Einar Moxnes
(1921–2006)
Einar Moxnes.jpg 1974 1986
Roald Eriksen (kst.)
(1933–)
1986 1989
14 Reidar Due
(1922–)
Reidar Due (crop).jpg 1989 1992
Roald Eriksen (kst.)
(1933–)
1992 1993
15 Kåre Gjønnes
(1942–)
Kåre Gjønnes (cropped).jpg 1993 1998
Roald Eriksen (kst.)
(1933–)
1997 1998
Aage Rundberget (kst.)
(1947–)
1998 2000
(15) Kåre Gjønnes
(1942–)
Kåre Gjønnes (cropped).jpg 2000 2011
16 Jørn Aksel Krog
(1948–2015)
2011 2015
17 Brit Skjelbred
(1949–)
2015[a] 2016
2016 2017

Noter[rediger | rediger kilde]

Type numrering
  1. ^ Brit Skjelbred var konstituert fra 2015 til 2016. I 2016 ble stillingen fast

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hovedkilde for lista er regjeringen.no Fylkesmannsboka
  2. ^ Historikk Arkivert 5. mars 2016 hos Wayback Machine.; fylkesmannen.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata