Liste over ordførere i Holtålen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over ordførere i Holtålen. Holtålen oppstod som kommune med formannskapslovene av 1837.

Ordførere i Holtålen 1838–1854[rediger | rediger kilde]

Singsås ble utskilt som egen kommune i 1841, se liste over ordførere i Singsås.[1]

Periode Navn[2][3][4] Stilling
1838–1840 Halvor Larsen Saxvold Lærer
1841–1843 Simen Grøt
1844–1845 Halstein Åsen
1846–1850 Carl Aas Hytteskriver
1851–1853 Ingebrigt G. Morken
1854 Carl Aas Hytteskriver

Ordførere i Ålen 1855–1971[rediger | rediger kilde]

I 1855 ble Holtålen delt i Ålen og Holtålen (navneendring til Haltdalen i 1937).[1]

Periode Navn[2][4] Stilling Parti
1855–1863 Carl Aas Hytteskriver
1864–1897 Jon Reitan Lærer og gårdbruker Venstre
1898–1901 Eilif Hofstad Lærer og klokker Venstre
1902–1904 Anders Jonsen Reitan Lærer Venstre
1905–1907 Peder P. Lien Bankkasserer Venstre
1908–1916 Svend Larsen Skaardal Gruvearbeider og gårdbruker Arbeiderpartiet
1917–1931 Lars Henriksen Kirkbak Lærer Arbeiderpartiet
1932–1945 Ole Kristoffersen Sundt Gruvearbeider Arbeiderpartiet/NS[a]
1945 Halfdan Bendz Bankkasserer og gårdbruker
1946–1963 Lars Rønning Gruvearbeider og gårdbruker Arbeiderpartiet
1964–1971 Olav Myran Herredsagronom Arbeiderpartiet

Ordførere i Holtålen/Haltdalen 1855–1971[rediger | rediger kilde]

Periode Navn[3][5] Stilling Parti
1855 Michael Tyrholm Holtermann Sogneprest
1856–1857 John Hansen Tamlag Gårdbruker
1858–1859 Ole Svendsen Nysetvold Gårdbruker
1860–1861 John Hansen Tamlag Gårdbruker
1862–1863 Hans Henrik Bøcher Sartz Sogneprest
1864–1865 Ole Johnsen Nordaune Gårdbruker
1866–1904 Ole Svendsen Nysetvold Gårdbruker Venstre
1905–1910 John Kvernmo Lærer Høyre
1911–1922 Arnt Eriksen Gildseth Gårdbruker Høyre
1923–1925 Hans Haugen Lærer Venstre[6]
1926–1928 Hans Bollingmo Gårdbruker Borgerlig fellesliste[7]
1929–1941 Anders K. Sundt Baneformann Arbeiderpartiet
1941 Nils Krogstad[b] Baneformann Arbeiderpartiet
1941–1942 Johan Heksem[c] Gårdbruker
1942–1945 Per B. Solli[d] Stasjonsmester NS
1945–1951 Anders K. Sundt Baneformann Arbeiderpartiet
1952–1967 Arne Wolden Skogsarbeider Arbeiderpartiet[12]
1968–1971 Arne Kvernmo Gårdbruker Arbeiderpartiet

Ordførere i Holtålen etter 1972[rediger | rediger kilde]

Ålen og Haltdalen kommuner ble slått sammen til Holtålen kommune i 1972.[1]

Periode Navn[4] Stilling Parti
1972–1975 Arne Wolden Skogsarbeider Arbeiderpartiet
1976–1979 Olav Myran Herredsagronom Arbeiderpartiet
1980–1991 Håvard Moen Montørformann[13] Arbeiderpartiet
1992–2011 Ivar Volden Arbeiderpartiet
2011–2015 Heidi Greni[e] Butikkmedarbeider Senterpartiet[f]
2015– Jan Håvard Refsethås Gårdbruker Senterpartiet[g]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type numrering
  1. ^ O.K. Sundt meldte seg inn i NS under okkupasjonen og ble sittende som ordfører.
  2. ^ Nils Krogstad ble oppnevnt som ordfører av okkupasjonsmyndighetene i mai 1941, men ble etter søknad fritatt i juli samme år.[8][9]
  3. ^ Johan Heksem ble oppnevnt som ordfører av okkupasjonsmyndighetene.[9]
  4. ^ Per B. Solli var bosatt i Ålen, men ble oppnevnt som ordfører i Haltdalen av okkupasjonsmyndighetene.[10][11]
  5. ^ Greni var valgt ordfører, men også stortingsrepresentant, slik at varaordfører Jan Håvard Refsethås fungerte som ordfører hele perioden.
  6. ^ Greni og Refsethås var valgt på fellesliste med Venstre og Kristelig Folkeparti.
  7. ^ Refsethås er valgt på fellesliste med Venstre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Juvkam, Dag (1999). Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen (PDF). Rapport 1999:13. Oslo: Statistisk sentralbyrå. 
  2. ^ a b Reitan, Anders Jonsen (1936). Ålen. Redigert av J.A. Renolen. s. 190. 
  3. ^ a b Nygård, Jens Halstein (1949). Haltdalen og haltdalingen. 1. Bygdeboknemnda for Haltdalen. s. 44–46. 
  4. ^ a b c Tretvik, Aud Mikkelsen og Stalsberg, Anne (1998). Ålen og ålbyggen. 3. Holtålen kommune. 
  5. ^ Nygård, Jens Halstein (1949). Haltdalen og haltdalingen. 2. Bygdeboknemnda for Haltdalen. s. 40f, 47, 201f, 349 og 393f. 
  6. ^ Arbeidets Rett: 2. 23. oktober 1925. 
  7. ^ Trondhjems Adresseavis: 2. 1. oktober 1925. 
  8. ^ Arbeidets Rett: 2. 30. mai 1941. 
  9. ^ a b Aftenposten: 2. 30. juli 1941. 
  10. ^ Aftenposten: 10. 11. februar 1942. 
  11. ^ Adresseavisen: 3. 16. juni 1945. 
  12. ^ Norske kommunalpolitikere: Norges styresmenn. 3. Oslo: Bokdepotet. 1957. s. 125f. 
  13. ^ Norske ordførere og varaordførere 88–89. Oslo: Kommuneforlaget. 1988. s. 201.