Liste over ordførere i Leksvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Steinar Saghaug ble ordfører i 2015.

Liste over ordførere i Leksvik.[1][2] Leksvik har vært egen kommune siden formannskapslovene av 1837.

Periode Navn Stilling Parti[a]
1860–1863 Hans Bull Motzfeldt Gårdbruker
1872–1883 Hans Bull Motzfeldt Gårdbruker
1888–1893 Ole Moxnes Gårdbruker og furer Venstre
1894–1895 Hans Strand Lærer og klokker Høyre
1896–1897 Ole Moxnes Gårdbruker og furer Venstre
1898–1916 Hans Strand Lærer og klokker Høyre
1917–1922 Karl Myran Gårdbruker Avholdspartiet[b]
1923–1925 Arnt Bye Gårdbruker og kommandersersjant
1926–1937 Edvard Grande Lærer og klokker[3][4] Venstre[c]
1938–1941 P.A. Rosvold Gårdbruker Høyre[d]
1941–1945 Hartvig Dalsaune Gårdbruker og løytnant
1945–1947 P.A. Rosvold Gårdbruker Høyre
1948–1949 Ole Graven Forretningsfører Venstre
1950–1951 Ole Hindrum Gårdbruker Bondepartiet
1952–1960 Elias Grande Direktør Venstre
1961–1963 Johan Hindrum Gårdbruker Senterpartiet[e]
1964–1967 Hans Kirkhus Handelsbestyrer Venstre[f]
1968–1979 Ingvar Sæther Gårdbruker og fylkessekretær Senterpartiet
1980–1983 Olav Moholdt Lærer Kristelig Folkeparti[5]
1984–1985 Ingvar Sæther Gårdbruker og fylkessekretær Senterpartiet
1986–1999 Ingebjørg Karmhus Gårdbruker Senterpartiet[6]
1999–2003 Einar Strøm Rektor Senterpartiet
2003–2007 Borghild Husdal Buhaug Lærer Senterpartiet
2007–2015 Einar Strøm Rektor Senterpartiet
2015–2017 Steinar Saghaug Direktør Høyre

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kolonnen angir partitilhørighet, ikke nødvendigvis hvilken liste de ble valgt på i kommunen.
  2. ^ Myran var listekandidat for Bondepartiet ved stortingsvalget i 1921.
  3. ^ Grande var tidligere valgt til herredsstyret for Avholdspartiet.
  4. ^ Rosvold ble valgt til herredsstyret på en bygdeliste for Østre Leksvik.
  5. ^ Hindrum var valgt til kommunestyret på en bygdeliste for Stranda.
  6. ^ Kirkhus var valgt til kommunestyret på en bygdeliste.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ordførere i Leksvik Arkivert 5. mars 2016 hos Wayback Machine.; snl.no
  2. ^ Hilmo, Jon (1996). "Midt i Noreg bur vi her i Nord-Trøndelag": 75 år med Bondepartiet/Senterpartiet : 1921-1996. [Steinkjer]: Senterpartiet i Nord-Trøndelag. ISBN 8299367107. 
  3. ^ Norges ordførere: 1929-1931. Oslo: Hanche. 1931. 
  4. ^ Kruken, Edvard (1991). Skolehistoria. [Leksvik]: Bygdaboknemnda. ISBN 8299253608. 
  5. ^ Lyngstad, Arnolf (1996). 50 år: Nord-Trøndelag Kristelig folkeparti : 1946-1996. [Levanger]: Nord-Trøndelag KrF. 
  6. ^ Norske ordførere og varaordførere 88-89. Oslo: Kommuneforlaget. 1988. ISBN 8272424835.