Liste over ordførere i Leksvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Steinar Saghaug ble ordfører i 2015.

Liste over ordførere i Leksvik. Leksvik ble opprettet som eget formannskapsdistrikt (landkommune) ved innføringen av formannskapslovene av 1837. Kommunens grenser var uforandret frem til 2018, da Leksvik og Rissa kommuner ble slått sammen til den nye Indre Fosen kommune.

Periode Navn[1] Stilling Parti[a]
1838–1840 Johan Albricht Carl Dons Sogneprest
1840–1841 Nils Hjellup
1842–1845 Christopher Winther Scheen Sogneprest
1845 Ole H. Krabseth
1846–1849 Petter A. Grande
1850–1857 Ole J. Moholdt
1858–1859 Ole Aalberg Gårdbruker
1860–1863 Hans Bull Motzfeldt Gårdbruker
1864–1865 Ole J. Moholdt
1866–1869 Ole Aalberg Gårdbruker, senere lensmann
1870–1871 Aage Casper Larsen Winge Gårdbruker
1872–1883 Hans Bull Motzfeldt Gårdbruker Høyre
1884–1888 Carl Ludvig Møller Sogneprest Høyre[2]
1888–1893 Ole Moxnes Gårdbruker og furer Venstre[3]
1894–1895 Hans Strand Lærer og klokker Høyre[4]
1896–1897 Ole Moxnes Gårdbruker og furer Venstre[5]
1898–1916 Hans Strand Lærer og klokker Høyre[6][7]
1917–1922 Karl Myran Gårdbruker Avholdspartiet[b]
1923–1925 Arnt Bye Gårdbruker og kommandersersjant
1926–1937 Edvard Grande Lærer og klokker[8][9] Venstre[c]
1938–1941 P.A. Rosvold Gårdbruker Høyre[d]
1941–1945 Hartvig Dalsaune Gårdbruker og løytnant
1945–1947 P.A. Rosvold Gårdbruker Høyre
1948–1949 Ole Graven Forretningsfører Venstre
1950–1951 Ole Hindrum Gårdbruker Bondepartiet[10]
1952–1960 Elias Grande Direktør Venstre
1961–1963 Johan Hindrum Gårdbruker Senterpartiet[10][e]
1964–1967 Hans Kirkhus Handelsbestyrer Venstre[f]
1968–1979 Ingvar Sæther Gårdbruker og fylkessekretær Senterpartiet[10]
1980–1983 Olav Moholdt Lærer Kristelig Folkeparti[11]
1984–1985 Ingvar Sæther Gårdbruker og fylkessekretær Senterpartiet[10]
1986–1999 Ingebjørg Karmhus Gårdbruker Senterpartiet[10][12]
1999–2003 Einar Strøm Rektor Senterpartiet
2003–2007 Borghild Husdal Buhaug Lærer Senterpartiet
2007–2015 Einar Strøm Rektor Senterpartiet
2015–2017 Steinar Saghaug Direktør Høyre

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kolonnen angir partitilhørighet, ikke nødvendigvis hvilken liste de ble valgt på i kommunen.
  2. ^ Myran var listekandidat for Bondepartiet ved stortingsvalget i 1921.
  3. ^ Grande var tidligere valgt til herredsstyret for Avholdspartiet.
  4. ^ Rosvold ble valgt til herredsstyret på en bygdeliste for Østre Leksvik.
  5. ^ Hindrum var valgt til kommunestyret på en bygdeliste for Stranda.
  6. ^ Kirkhus var valgt til kommunestyret på en bygdeliste.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sæther, Stein Arne (red.) (1993). Fosen. Natur, kultur og mennesker. Trondheim: Adresseavisens Forlag. s. 215–216. 
  2. ^ Utheim, John (1889). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1888. Horten: C. Andersens bogtrykkeri. s. 35–36. 
  3. ^ Utheim, John (1892). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1891. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 51. 
  4. ^ Utheim, John (1895). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1894. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 56. 
  5. ^ Utheim, John (1898). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1897. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 58. 
  6. ^ Utheim, John (1901). Oversigt over valgtingene og valgmandstingene 1900. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 83. 
  7. ^ Utheim, John (1905). Oversigt over valgtingene og valgmandstingene 1903. Kristiania: O. Fredr. Arnesens bog- & accidenstrykkeri. s. 93. 
  8. ^ Norges ordførere: 1929-1931. Oslo: Hanche. 1931. 
  9. ^ Kruken, Edvard (1991). Skolehistoria. [Leksvik]: Bygdaboknemnda. ISBN 8299253608. 
  10. ^ a b c d e Hilmo, Jon (1996). "Midt i Noreg bur vi her i Nord-Trøndelag": 75 år med Bondepartiet/Senterpartiet : 1921-1996. [Steinkjer]: Senterpartiet i Nord-Trøndelag. ISBN 8299367107. 
  11. ^ Lyngstad, Arnolf (1996). 50 år: Nord-Trøndelag Kristelig folkeparti : 1946-1996. [Levanger]: Nord-Trøndelag KrF. 
  12. ^ Norske ordførere og varaordførere 88-89. Oslo: Kommuneforlaget. 1988. ISBN 8272424835.