Liste over ordførere i Stod

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Finstad-gårdene i Stod.

Liste over ordførere i Stod. Stod ble opprettet som egen kommune med formannskapslovene av 1837. Steinkjer ble utskilt fra Stod som en egen bykommune i 1858, mens Egge og Kvam ble utskilt som egne landkommuner i 1869 og 1909. I 1964 ble Steinkjer bykommune og Stod, Egge, Kvam, Beitstad, Ogndal og Sparbu landkommuner slått sammen til Steinkjer kommune.[1]

Periode Navn[2][3] Stilling Parti
1838–1843 Peder Rasmus Lyng Proprietær
1844–1845 Thomas Balchen Sogneprest
1846–1847 Martin Hannestad Residerende kapellan
1848–1851 Jonas Haugum Gårdbruker
1852–1855 Ole O. Rygg Gårdbruker
1856–1859 Peter Taraldsen Lærer og klokker
1860–1861 Ole Lægran Gårdbruker
1868–1869 Ole Anton Qvam Høyesterettsadvokat
1870–1877 Adolf Bødtker Sogneprest
1878–1881 Kristoffer Elden Gårdbruker
1882–1883 Henrik Østgård Gårdbruker
1884–1889 Peter Følling Lærer og klokker Venstre
1890–1891 Erik A. Næstvold Lærer
1892–1895 Ole Kristian Forfang Handelsmann Venstre
1896–1907 Peter Følling Lærer og klokker Venstre[4]
1908–1910 Arne Vollan Gårdbruker Det radikale folkeparti
1911–1919 Andreas Lillevestre Gårdbruker Venstre[5]
1920–1922 John Tiltnes Gårdbruker Bondepartiet
1923–1925 Albert Eggen Amtsagronom Venstre
1926–1928 Sverre Lillevestre Gårdbruker Bondepartiet[6]
1929–1931 Olaf Hatling Gårdbruker Bondepartiet[7]
1932–1934 Sverre Lillevestre Gårdbruker Bondepartiet
1935–1937 Kaspar Flekstad Sogneprest Borgerlig fellesliste[8][9]
1938–1940 Albert Eggen Amtsagronom Venstre
1941–1942 Georg Høin Fløtningsinspektør [a]
1943–1945 Nikolai Valøen Gårdbruker Bondepartiet
1946–1947 Sverre Binde Gårdbruker Bondepartiet
1948–1951 Olav Molberg Skogvokter Venstre[11]
1952–1955 Einar Ystgård Gårdbruker Bondepartiet[11]
1956–1959 Olav Molberg Skogvokter Venstre
1960–1963 Alf Hatling Forretningsfører Senterpartiet[11]

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ På 1920-tallet var Høin kandidat til herredsstyret for Det radikale folkeparti.[10]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Juvkam, Dag (1999). Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen (PDF). Rapport 13/1999. Oslo: Statistisk sentralbyrå. s. 70–71. ISBN 978-82-537-4684-5. 
  2. ^ «Ordførere i Stod kommune». Steinkjerleksikonet. Besøkt 20. desember 2016. 
  3. ^ Nordgård, Ole (1920). Stod i fortid og nutid. Med supplerende oplysninger om Steinkjer. 2. Trondheim: Aktietrykkeriet. s. 341–343. 
  4. ^ «Kommunevalgene». Norges Sjøfartstidende. Kristiania. NTB: 2. 4. januar 1896. 
  5. ^ «Valget i Stod». Indhereds-Posten. Steinkjer: 2. 20. oktober 1916. 
  6. ^ «Kommunevalget for Stod». Inntrøndelagen. Steinkjer: 3. 9. oktober 1925. 
  7. ^ Andersen, Thor M. (1931). Norges ordførere 1929–1931. Kristiania: A.M. Hanches Forlag. s. 234. 
  8. ^ «Sogneprest Flekstad ordfører i Stod». Inntrøndelagen. Steinkjer: 2. 12. desember 1934. 
  9. ^ Nord-Trøndelag og Nordenfjeldsk Tidende: 4. 13. september 1934. 
  10. ^ «Valglister for Stod herred». Indhereds-Posten. Steinkjer: 3. 11. oktober 1922. 
  11. ^ a b c Norske kommunalpolitikere: Norges styresmenn. bd. 3. Oslo: Bokdepotet forlag. 1957. s. 241–242.