Liste over ordførere i Orkdal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over ordførere i Orkdal viser navn, parti og funksjonsperiode for ordførere i Orkdal kommune fra innføringen av formannskapslovene i 1837. I 1920 ble kommunen delt i tre: Orkdal (med Fannrem som sentrum), Orkanger og Orkland. I 1963 ble de tre kommunene samt Geitastrand slått sammen til den nye Orkdal kommune. 1. januar 2020 ble Orkdal, Meldal, Agdenes og en del av Snillfjord slått sammen til nye Orkland kommune.

Ordførere 1837–1919[rediger | rediger kilde]

Periode Navn[1] Stilling Parti[2][3]
1837–1842 Johan Fredrik Roshauw Kjøpmann og proprietær
1842–1843 Niels Finckenhagen Løytnant
1844–1847 Johan Fredrik Roshauw Kjøpmann og proprietær
1848–1851 Andreas Lee Bull Sogneprest
1852–1855 Christen Anderssen Rømme Bonde og korporal
1856–1863 Andreas Lee Bull Sogneprest
1864–1865 H.P. Dahl Landhandler
1866–1869 Christen Anderssen Rømme Bonde og korporal
1870–1889 Johan Richter Sakfører Høyre
1890–1895 Lars Garberg Brukseier Venstre
1896–1898 Ole Kvam Lærer Venstre
1899–1901 Lars Garberg Brukseier Venstre
1902–1916 John Iversen Wolden Bonde og fanejunker Venstre
1917–1919 Ole T. Hongslo Bonde og furer Venstre

Ordførere 1920–1962[rediger | rediger kilde]

Periode Navn Stilling Parti
1920–1937 Ingebrigt I. Ustad[4][5] Gårdbruker Venstre
1938–1940 Erik Leland[6][7] Kjøpmann Venstre
1941 Sigurd Garberg Gårdbruker Venstre
1941–1944 Johannes Svendsen Gårdbruker NS, oppnevnt[8]
1944–1945 Asbjørn Hofstad[9] Fylkesagronom Partiløs, oppnevnt[10]
1945 Erik Leland Kjøpmann Venstre
1946–1947 Sigurd Garberg[11][12] Gårdbruker Venstre
1948–1951 Nils Jerpstad[12] Gårdbruker Bondepartiet
1952–1959 Olav Ansnes[13][14] Skole- og bibliotekinspektør Venstre
1960–1962 Nils Jerpstad[15] Gårdbruker Senterpartiet

Ordførere 1963–2019[rediger | rediger kilde]

Periode Navn Stilling Parti
1963 Sverre Solligård Laborant Arbeiderpartiet
1964–1968 Kolbjørn Larsen Kontorsjef Arbeiderpartiet
1968–1975 Ingrid Sandvik Husmor Arbeiderpartiet
1976–1979 Rasmus Skålholt Gårdbruker Arbeiderpartiet
1979–1983 Kåre Gjønnes[16] Gårdbruker Kristelig Folkeparti
1984–1987 Rudolf Larsen Typograf Arbeiderpartiet
1987 Jorunn Wormdahl Asbøll Gårdbruker Arbeiderpartiet
1988–1989 Elling Kvernmo Gårdbruker Senterpartiet
1990–1991 Harald Bugge Lektor Høyre
1992–1995 Elling Kvernmo Gårdbruker Senterpartiet
1995–1999 Arne Grønset Lærer Venstre
1999–2015 Gunnar Lysholm Hotelleier Orkdalslista
2015–2019 Oddbjørn Bang Lærer Senterpartiet

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ordførere». Orkanger historie. Arkivert fra originalen 4. mars 2016. 
  2. ^ Utheim, John (1892). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1891. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 48. 
  3. ^ Utheim, John (1901). Oversigt over valgtingene og valgmandstingene 1900. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 78–79. 
  4. ^ «Ordførere i Trøndelagen. Orkdal». Trondhjems Adresseavis: 4. 30. desember 1925. 
  5. ^ «70 år I. I. Ustad». Nidaros: 7. 2. november 1940. 
  6. ^ Adresseavisen: 2. 22. desember 1937. 
  7. ^ Dagsposten: 2. 22. mars 1945. 
  8. ^ Adresseavisen: 2. 11. november 1946. 
  9. ^ Adresseavisen: 2. 14. juni 1944. 
  10. ^ Adresseavisen: 4. 7. november 1945. «Frifunnet for medlemsskap i NS, trusler og diktatorisk innstilling.» 
  11. ^ Adresseavisen: 2. 22. desember 1945. 
  12. ^ a b Arbeider-Avisa: 2. 23. desember 1947. 
  13. ^ «Nye ordførere i Trøndelag». Nidaros: 5. 5. januar 1952. 
  14. ^ Adresseavisen: 2. 1. september 1959. 
  15. ^ Adresseavisen: 2. 15. desember 1961. 
  16. ^ Gjønnes, Kåre (1942-2021). Stortinget. Besøkt 5. august 2021.