Liste over fylkesordførere i Nord-Trøndelag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Listen over fylkesordførere i Nord-Trøndelag inkluderer alle formenn (ordførere) i fylkestinget fra 1945 til 1962 og fylkesordførere fra fylkeskommuneloven trådte i kraft i 1963 og til Nord- og Sør-Trøndelag fylker ble slått sammen i 2018. Fylkestinget bestod av ordførerne i alle fylkets landkommuner frem til 1975, da medlemmene ble direktevalgt ved fylkestingsvalg. I 2003 ble det innført et parlamentarisk styre, som innebar at fylkesordførerens rolle i Nord-Trøndelag tilsvarte stortingspresidentens rolle på nasjonalt plan, mens fylkesutvalgets og mye av fylkesordførerens rolle er flyttet til henholdsvis fylkesrådet og fylkesrådslederen.

Fylkesordførere[rediger | rediger kilde]

Periode Navn Yrke Parti
1945 Trøite, Johan PeterJohan Peter Trøite Gårdbruker Venstre
1946–1955 Karlsen, AlfAlf Karlsen Verksarbeider Arbeiderpartiet
1956–1961 Arnstad, Peder J.Peder J. Arnstad Gårdbruker Senterpartiet
1962–1966 Vikan, Johan A.Johan A. Vikan Gårdbruker Senterpartiet
1966–1967 Benum, OlavOlav Benum Gårdbruker Venstre
1968–1975 Aas, KnutKnut Aas Gårdbruker Senterpartiet
1976–1991 Sandnes, ArneArne Sandnes Gårdbruker Senterpartiet
1992–1995 Almlid, KolbjørnKolbjørn Almlid Kommunalsjef Senterpartiet
1995–1997 Hanssen, Bjarne HåkonBjarne Håkon Hanssen Funksjonær Arbeiderpartiet
1997–2003 Storødegård, MeretheMerethe Storødegård Funksjonær Arbeiderpartiet
2003–2007 Bartnes, ErikErik Bartnes Gårdbruker Senterpartiet
2007–2015 Viken, GunnarGunnar Viken Gårdbruker Høyre
2015–2017 Sæther Eiden, PålPål Sæther Eiden Kommunalsjef Høyre

Fylkesvaraordførere[rediger | rediger kilde]

Periode Navn Yrke Parti
1945 Flotten, OlavOlav Flotten Fløtningssjef Bondepartiet
1946–1947 Olsen, Ole Kr.Ole Kr. Olsen Gruvearbeider Arbeiderpartiet
1948–1963 Mørkved, MartinMartin Mørkved Sagbrukseier Venstre
1964–1966 Benum, OlavOlav Benum Gårdbruker Venstre
1968–1971 Vekterli, PetterPetter Vekterli Gårdbruker Kristelig Folkeparti
1972–1979 Haugan, JarleJarle Haugan Gårdbruker Venstre
1980–1987 Åby, JonJon Åby Overlege Venstre
1988–1991 Alstadheim, HåvardHåvard Alstadheim Sosialøkonom Venstre
1992–1995 Løberg, OsvaldOsvald Løberg Rådmann Sosialistisk Venstreparti
1995–2003 Wessel, AstriAstri Wessel Lærer Kristelig Folkeparti
2003–2011 Hagen, Åse MarieÅse Marie Hagen Lærer Arbeiderpartiet
2011–2015 Sandstad, JohannesJohannes Sandstad Rektor Kristelig Folkeparti
2015–2017 Lindau, Åste Marie LandeÅste Marie Lande Lindau Ernæringsfysiolog Kristelig Folkeparti

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Sakshaug, Dagfinn (1996). Nord-Trøndelag fylkeskommune. Oversikt for tiden etter Andre verdenskrig. Steinkjer. ISBN 82-91316-27-9.