Borgermester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En fransk borgermester

En borgermester er den øverste administrative og politiske lederen for en by eller kommune. Borgermesteren kan være valgt direkte av innbyggerne, eller velges av et bystyre eller kommunestyre.

Borgermesteren er vanligvis jurisdiksjonens utøvende myndighet. I noen jurisdiksjoner delegerer borgermesteren mye av sin utøvende makt til en administrativ leder, for eksempel en byrådsleder.

Norge[rediger | rediger kilde]

Borgermester er i Norge den tidligere betegnelsen på den nåværende stillingen rådmann.[trenger referanse] Betegnelsen rådmann ble tatt i bruk i forbindelse med de nye kommunelovene av 1938.

Færøyene[rediger | rediger kilde]

Færøyene fungerer en borgarstjóri, «borgermester», på samme måte som en ordfører i Norge, mens administrasjonssjefen tituleres kommunustjóri, «kommunaldirektør», eller kommunuskrivari, «kommunalsekretær». Færøyske valg er personvalg, og den nye borgermesteren er stort sett den kandidaten som fikk flest stemmer i valget, mens kandidaten med nest flest stemmer blir viseborgermester. Tórshavnar kommuna har, som eneste færøyske kommune, to viseborgermestre.

Danmark[rediger | rediger kilde]

I Danmark brukes betegnelsen borgmester om den øverste politiske lederen for en kommune. Borgmesteren velges fra og av de folkevalgte medlemmene av kommunestyret (byråd eller kommunalbestyrelse) og er formann og møteleder for styret. I København er overborgmesteren den øverste politiske lederen valgt fra og av medlemmene av Københavns borgerrepresentasjon. I alle kommuner utnevnes i tillegg en eller to viseborgermestre (viceborgmestre).

Tyskland[rediger | rediger kilde]

I Tyskland brukes betegnelsen Bürgermeister.

Se også[rediger | rediger kilde]