Liste over ordførere i Vikna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Viknas kommunevåpen

Liste over ordførere i Vikna. Med formannskapslovene av 1837 var Vikna en del av Nærøy formannskapsdistrikt (kommune). Vikna ble utskilt fra Nærøy som egen kommune i 1869. I 1889 ble øygruppen Gjæslingan overført fra Fosnes til Vikna.[1]

Periode Navn[2][3] Stilling Parti
1870–1875 Iver Kirkeby Gårdbruker
1876–1877 Arnold Bugge Kjøpmann
1878–1881 Benjamin Gjestsen Lærer
1882–1898 Kasper Sund Gårdbruker Venstre
1899–1901 Christoffer Inderberg Gårdbruker Venstre
1902–1904 Knut Rangsæter Lærer Venstre[4][5]
1905–1922 Christoffer Inderberg Gårdbruker Venstre
1923–1928 Christian Ulsund Kjøpmann Bondepartiet[6]
1929–1942 Ingvar Inderberg Bankkasserer Venstre[7]
1942–1943 T.B. Norberg Gårdbruker NS[a]
1943–1945 Fredrik C. Hansen Gårdbruker NS[a]
1945 Ingvar Inderberg Bankkasserer Venstre
1946–1947 Arthur Prestvik Herredsagronom Arbeiderpartiet[12]
1948–1951 Leon Brevik Sogneprest Venstre
1952–1955 Fredrik Lie-Gjeseth Gårdbruker Bondepartiet[6]
1956–1975 Lars Kirkeby-Garstad Gårdbruker Senterpartiet[6]
1976–1979 Arne Hansen Lensmann Venstre
1980–1983 Roald Kirkeby-Garstad Lensmann, fhv. Senterpartiet[6]
1984–1991 Magnus Kleven Lærer Arbeiderpartiet[13]
1992–1997 Lars Peder Brekk Banksjef Senterpartiet[6]
1997–2003 Else Hansvik Storsul Reseptar Høyre
2003–2011 Karin Søraunet Gårdbruker Kristelig Folkeparti
2011–2015 Reinert Eidshaug Skipskaptein Arbeiderpartiet
2015– Amund Hellesø Lærer Arbeiderpartiet

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Ordfører oppnevnt av okkupasjonsstyret under krigen.[8][9][10][11]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Juvkam, Dag (1999). Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen (PDF). Rapport 1999:13. Oslo: Statistisk sentralbyrå. ISBN 82-537-4684-9. 
  2. ^ Sakshaug, Dagfinn (1996). Nord-Trøndelag fylkeskommune. Oversikt for tiden etter andre verdenskrig. Steinkjer. s. 272. ISBN 978-82-91316-27-7. 
  3. ^ «Ordførere i Vikna fra 1870–1951». Adresseavisen: 2. 14. februar 1953. 
  4. ^ Utheim, John (1901). Oversigt over valgtingene og valgmandstingene 1900. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 87. 
  5. ^ Utheim, John (1905). Oversigt over valgtingene og valgmandstingene 1903. Kristiania: O. Fredr. Arnesens bog- & accidenstrykkeri. s. 97. 
  6. ^ a b c d e Hilmo, Jon (1996). Midt i Noreg bur vi her i Nord-Trøndelag. 75 år med Bondepartiet/Senterpartiet 1921–1996. Steinkjer. s. 129. ISBN 978-82-993671-0-3. 
  7. ^ Andersen, Thor M. (1931). Norges ordførere 1929–1931. Kristiania: Hanche. s. 239. 
  8. ^ «Nye ordførere i Nord-Trøndelag». Adresseavisen: 2. 19. februar 1942. 
  9. ^ Adresseavisen: 2. 29. april 1943. 
  10. ^ «Vikna herred har 75-års jubileum». Adresseavisen: 2. 10. desember 1943. 
  11. ^ «Gjenopptagelse av saken mot «ordfører» Nordberg». Adresseavisen: 2. 4. februar 1947. 
  12. ^ Norske kommunalpolitikere: Norges styresmenn. 3. Oslo: Bokdepotet. 1957. s. 248–250. 
  13. ^ Norske ordførere og varaordførere 88–89. Oslo: Kommuneforlaget. 1988. s. 224. ISBN 978-82-7242-483-0.