Liste over ordførere i Rindal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rindals kommunevåpen

Liste over ordførere i Rindal. Rindal sogn tilhørte Surnadal prestegjeld, og ble derfor en del av Surnadal formannskapsdistrikt (kommune) ved innføringen av formannskapslovene av 1837. I 1857 ble Rindal utskilt fra Surnadal som eget prestegjeld og egen kommune. Kommunens grenser har bare blitt gjenstand for små justeringer etter dette.[1] I 2019 ble Rindal kommune, etter søknad fra kommunen selv, overført fra Møre og Romsdal til Trøndelag fylke.

Periode Navn[2] Stilling Parti[a]
1859–1867 Lars O. Løseth Gårdbruker og sagbrukseier
1868–1892 Peder J. Romundstad Gårdbruker Venstre[3][4]
1893 Anders Haagensli Gårdbruker Moderate[5]
1894–1897 Ole Langli Gårdbruker Moderate/Høyre[4][5][6]
1898–1901 Ole Børset Gårdbruker Venstre[4][5][6][7]
1902–1904 John P. Romundstad Gårdbruker Venstre[7][8]
1905–1907 Einar Einarsen Gårdbruker og bankkasserer Venstre[7][8]
1908–1913 John O. Langli Gårdbruker Venstre
1914–1919 John P. Romundstad Gårdbruker Venstre
1920–1925 John O. Langli Gårdbruker Bondepartiet
1926–1928 Torleiv Bakken Gårdbruker Venstre[9]
1929–1931 John O. Langli Gårdbruker Bondepartiet
1932–1934 John Gåsvatn Gårdbruker Bondepartiet
1934 John O. Langli[10] Gårdbruker Bondepartiet
1935–1940 Mikkel Bakken Gårdbruker, handelsbestyrer og bankkasserer Bondepartiet
1948–1963 Nils O. Aune Gårdbruker[11] Senterpartiet[12]
1964–1967 Arne Sæter Sogneprest Kristelig Folkeparti[12]
1968–1971 Nils O. Aune Gårdbruker Senterpartiet[12]
1972–1973 Rikard Olsvik Rektor[13] Arbeiderpartiet[12]
1974–1975 Jon Kr. Aune Gårdbruker Senterpartiet[12]
1976–1979 Peder Heggem Gårdbruker Senterpartiet[12]
1980–1987 Lars Gåsvatn Gårdbruker Senterpartiet[12]
1988–1991 Paul Haugen Gårdbruker[14] Senterpartiet[12]
1992–2005 Ola Heggem Gårdbruker Senterpartiet[12]
2005–2007 Hanne Tove Baalsrud Kjøkkensjef[15] Senterpartiet
2007–2011 John Ole Aspli Selvstendig næringsdrivende Arbeiderpartiet
2011– Ola Heggem Gårdbruker Senterpartiet

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Valgene i Rindal var lenge uten partilister. Her angis partiorientering, ikke nødvendigvis hvilken liste de ble valgt på i kommunen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Juvkam, Dag (1999). Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen (PDF). Rapport 13/1999. Oslo: Statistisk sentralbyrå. s. 58. ISBN 978-82-537-4684-5. 
  2. ^ Olafsen-Holm, Jørgen (red.) (1939). «Rindal». Romsdals amt, Møre og Romsdal fylke, under kommunalt folkestyre. Utgitt av Møre og Romsdal fylkeskommune. Ålesund. s. 854. 
  3. ^ Utheim, John (1882). Statistik over Storthings- og Valgmandsvalgene 1882. Kristiania: Alb. Cammermeyers forlag. s. 24. 
  4. ^ a b c Utheim, John (1892). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1891. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 46. 
  5. ^ a b c Utheim, John (1895). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1894. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 51. 
  6. ^ a b Utheim, John (1898). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1897. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 52–53. 
  7. ^ a b c Utheim, John (1901). Oversigt over valgtingene og valgmandstingene 1900. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 74. 
  8. ^ a b Utheim, John (1905). Oversigt over valgtingene og valgmandstingene 1903. Kristiania: O. Fredr. Arnesens bog- & accidenstrykkeri. s. 83–84. 
  9. ^ Sør-Trøndelag: 2. 17. desember 1925. 
  10. ^ John O. Langli var varaordfører og rykket opp til ordfører da John Gåsvatn døde i 1934, se «Ny ordfører i Rindal». Adresseavisen: 4. 13. mars 1934. 
  11. ^ Norske kommunalpolitikere: Norges styresmenn. 3. Oslo: Bokdepotet forlag. 1957. s. 58. 
  12. ^ a b c d e f g h i Tidens Krav: 17. 7. september 1999. 
  13. ^ «Rikard Olsvik». Stortinget.no. 
  14. ^ Norske ordførere og varaordførere 88–89. Oslo: Kommuneforlaget. 1988. s. 185. ISBN 978-82-7242-483-0. 
  15. ^ «Rindals førstedame». Avisa Sør-Trøndelag. 28. oktober 2005. Besøkt 21. januar 2019.