Liste over ordførere i Stadsbygd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsikt fra Hårsaker i Stadsbygd.

Liste over ordførere i Stadsbygd. Ved innføringen av formannskapslovene av 1837 ble Stadsbygd opprettet som eget formannskapsdistrikt. Formannskapsdistriktet svarte til prestegjeldet og omfattet bygdene Stadsbygd, Lensvik, Ingdalen, Hasselvik og Rissa på begge sider av Trondheimsfjorden. I 1860 ble Rissa (med Hasselvik og Lensvik) utskilt som eget herred. I 1905 ble Lensvik i sin tur utskilt fra Rissa. I 1964 ble Stadsbygd slått sammen med Rissa og deler av Stjørna til den nye Rissa kommune, mens Ingdalen ble slått sammen med Lensvik og indre deler av Agdenes til den nye Agdenes kommune.

Periode Navn[1][2][3] Stilling Parti
1838–1841 Johan Henrik Berlin Rüsing
1842–1845 Otto Schrøder Arentz Kaptein
1853–1856 Nathan Steen Sogneprest
1857–1862 Nils Buan
1863–1864 Jakob Holtermann Gårdbruker
1865–1868 Johannes Børsting
1869–1870 Jakob Myhr
1871–1876 Peder Røberg Gårdbruker Høyre[4]
1877–1889 Nils Nilsen Pukstad Gårdbruker og kommandersersjant Høyre[4]
1890–1891 Lars Foss Gårdbruker Venstre[5]
1892–1913 Benjamin Schei Gårdbruker Venstre[6][7]
1914–1916 Jacob Sann Gårdbruker og furer Venstre[8]
1917–1919 Jon J. Kvidal Gårdbruker Venstre[8]
1920–1925 Jacob Sann Gårdbruker og furer Bondepartiet
1926–1928 Johannes Børsting Gårdbruker og løytnant Venstre
1929–1931 Jacob Sann Gårdbruker og furer Bondepartiet
1932–1940 Johannes Børsting Gårdbruker og løytnant Venstre
1941–1945 Jørgen M. Jacobsen[9] Gårdbruker NS
1945 Johannes Børsting Gårdbruker og løytnant Venstre
1946–1947 Johan P. Hårsaker Gårdbruker Bondepartiet
1948–1955 Arne B. Schei Bankkasserer og gårdbruker Kristelig Folkeparti[10]
1956–1961 Kristoffer Rein Gårdbruker Kristelig Folkeparti[10]
1961 Kristoffer Tung Gårdbruker Senterpartiet[10]
1962–1963 Arne Holten Trygdesjef Venstre[10]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sæther, Stein Arne (red.) (1993). Fosen. Natur, kultur og mennesker. Trondheim: Adresseavisens Forlag. s. 215–216. 
  2. ^ «Ordførere i gamle Stadsbygd kommune». Rissa kommune. Arkivert fra originalen 6. juni 2017. 
  3. ^ «Oversikt over historiske hendelser i Stadsbygd» (PDF). stadsbygd.net. Arkivert fra originalen (PDF) 12. mars 2017. 
  4. ^ a b Utheim, John (1882). Statistik over Storthings- og Valgmandsvalgene 1882. Kristiania: Alb. Cammermeyer. s. 27. 
  5. ^ Utheim, John (1892). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1891. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 49. 
  6. ^ Utheim, John (1895). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1894. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 53. 
  7. ^ Utheim, John (1905). Oversigt over valgtingene og valgmandstingene 1903. Kristiania: O. Fredr. Arnesens bog- & accidenstrykkeri. s. 88. 
  8. ^ a b «Kommunevalgene». Trondhjems Folkeblad: 4. 28. oktober 1916. 
  9. ^ Ordfører oppnevnt av okkupasjonsstyret, se ««Ordførerne» i Stadsbygd og Rissa dømt». Arbeider-Avisea: 8. 20. mai 1946. 
  10. ^ a b c d Norske kommunalpolitikere: Norges styresmenn. 3. Oslo: Bokdepotet. 1957. s. 169–171. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]