Liste over fylkesordførere i Sør-Trøndelag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sør-Trøndelags fylkesvåpen

Liste over fylkesordførere i Sør-Trøndelag. Med formannskapslovene av 1837 bestod amtstinget, senere fylkestinget, av ordførerne i alle fylkets landkommuner.[1] Fylkestinget valgte sin formann, som fungerte som møteleder i fylkestinget og fylkesutvalget, for ett år i gangen. Med fylkeskommuneloven av 1963 fikk fylkestingets formann tittelen «fylkesordfører», og Trondheim by ble en del av Sør-Trøndelag fylkeskommune. Formannskapene i de store kommunene fikk også velge flere medlemmer av fylkestinget. Fra 1975 er fylkestinget direktevalgt. I 2018 ble Sør- og Nord-Trøndelag fylkeskommuner slått sammen til Trøndelag fylkeskommune.

Fylkestingets formenn/ordførere 1945–2017[rediger | rediger kilde]

Periode Navn Stilling Parti Kommentar
1945 Leiv Aas[2] Lærer og sparebankkasserer Venstre Ordfører i Ørland kommune
1946–1947 Per Almaas[2] Skoleinspektør Arbeiderpartiet Ordfører i Strinda kommune
1948–1949 Per Borten[3][4] Fylkesagronom Bondepartiet Ordfører i Flå kommune
1950 Holger Stjern[5] Gårdbruker Bondepartiet Ordfører i Stoksund kommune
1951–1956 Arnt P. Hinsværk[6][7] Brukseier og gårdbruker Bondepartiet Ordfører i Singsås kommune
1957 Jon Berg[8] Lærer Arbeiderpartiet Ordfører i Støren kommune
1958–1963 Einar Moxnes[9] Herredsagronom Senterpartiet Ordfører i Åfjord kommune
1964–1967 Ole Kjønsvik[10][11] Sekretær Arbeiderpartiet Ordfører i Hemne kommune
1968–1971 Alf Nebb[11] Gårdbruker Senterpartiet Ordfører i Bjugn kommune
1972–1975 Sverre Pettersen[12] Lektor Arbeiderpartiet Valgt av formannskapet i Trondheim kommune
1976–1979 Kristoffer Rein[13] Gårdbruker Kristelig Folkeparti
1980–1991 Ivar Ytreland Direktør Høyre
1992–2003 Arnt Frøseth Gårdbruker Senterpartiet
2003–2017 Tore O. Sandvik Direktør Arbeiderpartiet

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stocke-Nicolaisen, Petter T. (23. februar 2002). «– Gi fylkeskommunen til ordførerne». Adresseavisen: 4. 
  2. ^ a b Adresseavisen: 2. 27. april 1946. 
  3. ^ «Per Borten». Stortinget.no. 
  4. ^ Adresseavisen: 2. 13. april 1948. 
  5. ^ Adresseavisen: 2. 2. juni 1950. 
  6. ^ Adresseavisen: 2. 5. juni 1951. 
  7. ^ Adresseavisen: 2. 10. april 1956. 
  8. ^ Adresseavisen: 1. 2. april 1957. 
  9. ^ «Einar Moxnes». Stortinget.no. 
  10. ^ Arbeidets Rett: 3. 15. januar 1964. 
  11. ^ a b Adresseavisen: 2 og 26. 30. november 1967. 
  12. ^ Adresseavisen: 40. 9. desember 1971. 
  13. ^ «Kristoffer Rein». Stortinget.no.