Liste over ordførere i Tiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tiller kirke.

Liste over ordførere i Tiller. Tiller sogn ble utskilt som egen kommune fra Klæbu i 1899 og innlemmet i Trondheim i 1964.[1]

Periode Navn[2][3][4] Stilling Parti
1899–1904 Sivert Thonstad Gårdbruker Høyre[5]
1905–1910 Arnt Solberg Lærer og klokker Venstre[6]
1911–1913 Johan Tiller Gårdbruker Borgerlig fellesliste
1914–1916 Arnt Solberg[a] Lærer og klokker Venstre
1917–1919 Johan Tiller Gårdbruker Borgerlig fellesliste[8]
1920–1922 Mentz Skjetne Baneformann Arbeiderpartiet
1923–1924 Alf Godager Maskinist Upolitisk liste[b]
1924–1928 John Thonstad Gårdbruker Borgerlig fellesliste[9]
1928 Carl Schjetnan Forsorgssekretær Arbeiderpartiet[c]
1929–1931 Eyvind Løkken Lærer og klokker Venstre[11]
1932 Gjerlov Thonstad Ingeniør Arbeiderpartiet
1932–1933 Johan Tiller Gårdbruker Borgerlig fellesliste
1935–1937 Eyvind Løkken Lærer og klokker Venstre
1938–1941 Arne Solberg Jernbaneekspeditør Borgerlig fellesliste
1941–1945 Harald Hansen[d] Gårdbruker NS
1945 Arne Solberg Jernbaneekspeditør Borgerlig fellesliste
1945 John Bjørgum Baneformann Arbeiderpartiet
1946–1947 Martin L. Kregnes Lærer Venstre[10]
1948–1963 Gjerlov Thonstad Ingeniør Arbeiderpartiet[10]
1963 Bernhard Gylland Verkstedarbeider Arbeiderpartiet

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type numrering
  1. ^ Arnt Solberg ble egentlig valgt til varaordfører for Grim Kroppan, også fra den borgerlige felleslisten. Kroppan nektet å påta seg ordførervervet.[7]
  2. ^ Alf Godager hadde tidligere vært valgt for Arbeiderpartiet. Han gikk av som ordfører idet han flyttet fra Tiller til Strinda i 1924.
  3. ^ Carl Schjetnan ble senere valgt til kommunestyret for NKP.[10]
  4. ^ Ordfører oppnevnt av okkupasjonsstyret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Juvkam, Dag (1999). Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen (PDF). Oslo: Statistisk sentralbyrå. s. 66. 
  2. ^ Bratberg, Terje (1996). Trondheim byleksikon. Oslo: Kunnskapsforlaget. s. 412. ISBN 978-82-573-0642-7. 
  3. ^ Jensås, Henry Kristian (1980). «Selvstyre i egen kommune 1899–1963». Tiller. Bygd – og by. Trondheim kommune. s. 187–207. 
  4. ^ Tiller. 50 år som egen kommune 1898–1948. Heimdal. 1948. s. 97–105. 
  5. ^ Utheim, John (1905). Oversigt over valgtingene og valgmandstingene 1903. Kristiania: O. Fredr. Arnesens bog- & accidenstrykkeri. s. 91. 
  6. ^ Utheim, John (1898). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1897. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 56. 
  7. ^ «En ordfører som streiker». Indtrøndelagen: 2. 18. juli 1914. 
  8. ^ Trondhjems Adresseavis: 5. 17. oktober 1916. 
  9. ^ «Ordførere i Trøndelagen». Trondhjems Adresseavis: 4. 4. januar 1926. 
  10. ^ a b c Norske kommunalpolitikere: Norges styresmenn. 3. Oslo: Bokdepotet forlag. 1957. s. 180–181. 
  11. ^ Andersen, Thor M. (1931). Norges ordførere 1929–1931. Kristiania: A.M. Hanches Forlag. s. 225.