Liste over ordførere i Åfjord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Åfjords kommunevåpen

Liste over ordførere i Åfjord. Åfjord ble opprettet som eget formannskapsdistrikt (kommune) med formannskapslovene av 1837. I 1896 ble Jøssund utskilt fra Åfjord som egen kommune. I 1964 ble Åfjord og Stoksund kommuner (se egen liste over ordførere i Stoksund) slått sammen til den nye Åfjord kommune.[1]

Periode Navn[2] Stilling Parti
1838–1839 Thore Petter Berg Handelsmann og proprietær
1840–1847 Hans Günther Magelsen Sogneprest
1848–1851 Thore Petter Berg Handelsmann og proprietær
1852–1853 Christopher Andreas Lassen Sogneprest
1854–1857 Thore Petter Berg Handelsmann og proprietær
1858–1859 Christopher Andreas Lassen Sogneprest
1860–1867 Ole Berg Handelsmann og proprietær
1868–1871 Bernt Graning Fanejunker[3]
1872–1877 Ole Berg Handelsmann og proprietær
1878–1879 Hans P. Dahl Gårdbruker og klokker Venstre
1880–1885 Nils Berg Handelsmann og proprietær
1886–1890 Karl Seip Sogneprest Venstre
1890–1898 Hans P. Dahl Gårdbruker og klokker Venstre[4]
1899–1907 Ove Selnes Gårdbruker Venstre[4]
1908–1919 Ole Berdahl Fanejunker Venstre[5]
1920–1928 Kristian Karlsaune Gårdbruker[6] Venstre[7]
1929–1931 Johannes Bye Sogneprest[8] Høyre[9]
1932–1937 Ole O. Stjern Gårdbruker Bondepartiet[10]
1938–1942 Einar Nordtømme Gårdbruker Bondepartiet[11]
1942–1945 Magne Nilsen[a] Kjøpmann og gårdbruker
1945–1946 Einar Nordtømme Gårdbruker Bondepartiet
1947–1955 Petter M. Stavrum Gårdbruker Bondepartiet[12]
1955 Toralf Gilde Gårdbruker Bondepartiet[12]
1956–1965 Einar Moxnes Herredsagronom Senterpartiet
1966–1967 Erling Stjern Gårdbruker Kristelig Folkeparti[13]
1968–1971 John Skaseth Herredsskogmester Senterpartiet[14]
1972–1975 Erling Stjern Gårdbruker Kristelig Folkeparti
1976–1989 Einar Aune Gårdbruker Senterpartiet[15]
1990–1995 Michael Momyr Gårdbruker Høyre
1995–1998 Kristian Flenstad Stabsdirektør Senterpartiet
1998–1999 Vidar Daltveit Konsulent Kristelig Folkeparti
1999–2007 Oddbjørn Rømma Regnskapsfører Senterpartiet
2007– Vibeke Stjern Lærer Arbeiderpartiet

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ordfører oppnevnt av okkupasjonsmyndighetene, se Adresseavisen 11. februar 1942.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Juvkam, Dag (1999). Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen (PDF). Rapport 1999:13. Oslo: Statistisk sentralbyrå. 
  2. ^ Sæther, Stein Arne (red.) (1993). Fosen. Natur, kultur og mennesker. Trondheim: Adresseavisens Forlag. s. 215–216. 
  3. ^ Nidaros: 4. 7. oktober 1937. 
  4. ^ a b Utheim, John (1898). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1897. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 54. 
  5. ^ Utheim, John (1901). Oversigt over valgtingene og valgmandstingene 1900. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 77. 
  6. ^ Nidaros: 5. 29. mai 1934. 
  7. ^ Nidaros: 7. 6. januar 1926. 
  8. ^ Andersen, Thor M. (1931). Norges ordførere 1929–1931. Kristiania: A.M. Hanches Forlag. s. 212. 
  9. ^ Adresseavisen: 2. 29. desember 1928. 
  10. ^ Adresseavisen: 4. 15. februar 1932. 
  11. ^ Adresseavisen: 2. 4. januar 1938. 
  12. ^ a b Adresseavisen: 8. 10. oktober 1951. 
  13. ^ Adresseavisen: 5. 24. desember 1965. 
  14. ^ Adresseavisen: 13. 16. november 1967. 
  15. ^ Norske ordførere og varaordførere 88–89. Oslo: Kommuneforlaget. 1988. s. 210. ISBN 978-82-7242-483-0.