Liste over ordførere i Buvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Buvik kirke i 1927.

Liste over ordførere i Buvik viser navn og funksjonsperiode for ordførere i Buvik kommune i Sør-Trøndelag fra kommunen ble skilt ut fra Byneset i 1848, og frem til Buvik sammen med Børsa gikk inn i Skaun kommune i 1965.[1]

Periode Navn[2] Stilling Parti[a]
1848–1856 Erik Walseth Gårdbruker
1857 Claus J. Huusby Gårdbruker
1858–1861 Jens Chr. Walseth Klokker
1862–1863 John T. Saltnes Gårdbruker
1864–1871 Ole Larsen Huseby Gårdbruker
1872–1875 Jens Chr. Walseth Klokker
1876–1883 Ole Larsen Huseby Gårdbruker
1884–1901 Arnt Einum Gårdbruker Venstre[3][4][5]
1902–1904 A.E. Onsøien Gårdbruker Venstre[5]
1905–1916 John Saltnessand Gårdbruker[6] Høyre[4][7]
1917–1922 Erik Huseby Lensmann, fhv.[8] Venstre[5]
1923–1925 Ole O. Krogstad Gårdbruker og stykkjunker[9] Høyre[7]
1926–1932 John Lereggen Gårdbruker[10] Bondepartiet[11]
1932–1934 Ola Olstad Gårdbruker Bondepartiet[11]
1935–1941 Elling Svange[b] Gårdbruker Bondepartiet[11]
1942–1945 Anders Presthus[c] Gårdbruker NS[14]
1945 Elling Svange Gårdbruker Bondepartiet
1946–1947 Fredrik Hammer Møllearbeider[15] Arbeiderpartiet[16]
1948–1950 Johan Snøfugl Redaktør Bondepartiet
1950–1951 Anders Grøthe Skredder Venstre[17]
1951 Gisle Overskott Gårdbruker Bondepartiet[16]
1952–1964 Fredrik Hammer Møllearbeider Arbeiderpartiet

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kolonnen angir partitilhørighet og ikke nødvendigvis hvilken liste de ble valgt på i kommunen.
  2. ^ J.C. Piene ble oppnevnt av okkupasjonsstyret som ordfører i januar 1941, uten å være forespurt. Piene nektet, så Svange fikk fortsette ut året.[12]
  3. ^ Ordfører oppnevnt av okkupasjonsstyret under den andre verdenskrig.[13]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Juvkam, Dag (1999). Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen (PDF). Rapport 1999:13. Oslo: Statistisk sentralbyrå. s. 65–69. ISBN 82-537-4684-9. 
  2. ^ «Buvik eget herred i 70 år». Adresseavisen: 2. 11. september 1928. 
  3. ^ Utheim, John (1895). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1894. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 55. 
  4. ^ a b Utheim, John (1898). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1897. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 55. 
  5. ^ a b c Utheim, John (1901). Oversigt over valgtingene og valgmandstingene 1900. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 80–81. 
  6. ^ Nøvik, Henrik P. (25. juni 1927). «Skyss- og kommunikationsvæsen i Bynes og Buvik». Trondhjems Adresseavis: 8. 
  7. ^ a b Utheim, John (1905). Oversigt over valgtingene og valgmandstingene 1903. Kristiania: O. Fredr. Arnesens bog- & accidenstrykkeri. s. 90. 
  8. ^ «Ordførervalg». Trondhjems Adresseavis: 3. 8. januar 1917. 
  9. ^ «60 aar. Ordfører i Buvik i Sør-Trøndelag Ole O. Krogstad …». Aftenposten (morgen utg.): 3. 20. juli 1925. 
  10. ^ Andersen, Thor M. (1931). Norges ordførere 1929–1931. Kristiania: Hanche. s. 223. 
  11. ^ a b c «Foran kommunevalgene». Adresseavisen: 6. 27. september 1928. 
  12. ^ «Direktør Johs. Piene …». Adresseavisen: 3. 6. januar 1941. 
  13. ^ «Nye ordførere i Sør-Trøndelag». Adresseavisen: 4. 3. januar 1942. 
  14. ^ Dømt under landssvikoppgjøret, se VG: 5. 20. desember 1945. 
  15. ^ «Ordfører Fredrik Hammer, Buvik …». Adresseavisen: 16. 2. februar 1952. 
  16. ^ a b Norske kommunalpolitikere: Norges styresmenn. 3. Oslo: Bokdepotet. 1957. s. 119. 
  17. ^ «Ordførervalg i Trøndelag». Adresseavisen: 2. 2. januar 1948.