Liste over ordførere i Røra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over ordførere i Røra kommune i Nord-Trøndelag.[1][2] Røra kommune ble utskilt fra Inderøy i 1907 og innlemmet på nytt i 1962.[3]

De lengstsittende ordførerne var Johan Koa (18 år) og Anders Austad (10 år). Med 4 år som ordfører i Røra og 14 år som ordfører i Inderøy hadde også Kåre Sjøvold 18 år som ordfører. Den første ordføreren, Sivert Austad, hadde hatt politiske verv i Inderøy før kommunedelingen, og de siste ordførerne hadde verv i «Stor-Inderøy» etter sammenslåingen i 1962. Kåre Sjøvold var ordfører i Inderøy i tre omganger: 1962–1967, 1972–1975 og 1984–1987. Jens Austad var varaordfører 1968–71.

Ordførerne Anders Austad (1935–1941 og 1945–47) og Jens Austad (1960–61) var far og sønn. Johan Koa var morbror til ordfører Sivert Bragstad i nabokommunen Sandvollan.

Det var fire NS-oppnevnte ordførere i krigsårene; to av dem i mindre ett et halvt år.[1] Anders Austad sa fra seg ordførervervet i desember 1940, og fylkesmann Håkon Five forsøkte å oppnevne Anders Salberg som ordfører.[4] Salberg, som stod som nr 2 på Bondepartiets liste ved valget i 1937,[5] «fekk vri seg ifrå det ved å skaffe seg sjukeattest frå dokter»,[1] og Five måtte oppnevne venstremannen Marius Lunnan.

Periode Navn Parti
1907–1916 Sivert Austad[6] Venstre
1917–1934 Johan Koa[7] Venstre
1935–1941 Anders Austad[8] Bondepartiet[9]
1941–1942 Marius Lunnan[a] (Venstre)
1942–1944 Knut Forseth[a]
1944–1945 Ivar Ertzgaard[a]
1945 Arthur Løe[a][10]
1945–1947 Anders Austad Bondepartiet[9]
1948–1955 John Følstad[11] Arbeiderpartiet
1956–1959 Kåre Sjøvold[11] Arbeiderpartiet
1960–1961 Jens Austad Senterpartiet[9]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Ordfører innsatt av okkupasjonsstyret under den andre verdenskrig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Sakshaug, Ingvald (1973). Inderøyboka. Ei bygdebok om Inderøy, Røra og Sandvollan. Bd. 1, d. 1. Inderøy. s. 379–380. 
  2. ^ Sakshaug, Dagfinn (1996). Nord-Trøndelag fylkeskommune. Oversikt for tiden etter andre verdenskrig. Steinkjer: Nord-Trøndelag fylkeskommune. s. 272. ISBN 82-91316-27-9. 
  3. ^ Dag Juvkam Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen Statistisk sentralbyrå, 1999. (Rapport 99/13). ISBN 82-537-4684-9
  4. ^ «Ordføreroppnevnelser», Nord-Trøndelag & Inntrøndelagen, 8.2.1941
  5. ^ «Røra bondeparti». Nord-Trøndelag og Nordenfjeldsk tidende, 23.9.1937
  6. ^ «Valget i Røra». Indtrøndelagen. 11 (124): 3. 25. oktober 1907. 
  7. ^ «Valget paa Røra». Nordenfjeldsk Tidende. 43 (126): 2. 30. oktober 1916. 
  8. ^ «Ordførervalget på Røra». Inntrøndelagen. 38 (146): 2. 17. desember 1934. 
  9. ^ a b c Hilmo, Jon (1996). Midt i Noreg bur vi her i Nord-Trøndelag. 75 år med Bondepartiet/Senterpartiet 1921–1996. Steinkjer. s. 127. ISBN 978-82-993671-0-3. 
  10. ^ «Nye ordførere i Nord-Trøndelag». Nord-Trøndelag og Inntrøndelagen (10): 1. 3. februar 1945. 
  11. ^ a b Norske kommunalpolitikere: Norges styresmenn. bd. 3. Oslo: Bokdepotet. 1957. s. 228–229.