Liste over ordførere i Oppdal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oppdals kommunevåpen

Liste over ordførere i Oppdal. Oppdal prestegjeld ble opprettet som eget formannskapsdistrikt (kommune) med formannskapslovene av 1837. Oppdal kommunes grenser har siden vært uendret.[1]

Periode Navn[2] Stilling Parti
1837–1841 Ingebrigt Haldorsen Sæter Gårdbruker
1842–1845 Peder Sæther
1846–1847 John Furunes
1848–1871 Ingebrigt Haldorsen Sæter Gårdbruker
1872–1875 Peder Sæther
1876–1879 Ingebrigt Vigen
1880–1889 Mons Bjørlo Lærer Venstre[3][4]
1890–1895 Iver Ørsta Sparebankkasserer Venstre[4]
1896–1904 Ole P. Haugseth Gårdbruker Venstre[5][6]
1905–1907 Iver Ørsta Sparebankkasserer Venstre
1908–1916 Ole P. Haugseth Gårdbruker Venstre
1917–1919 John Engelsjord Gårdbruker Venstre
1920–1922 Engel Meslo Lærer Venstre
1923–1925 Sivert H. Sæther Gårdbruker Bondepartiet
1926–1928 Esten K. Gorseth Gårdbruker og løytnant[7] Bondepartiet
1929–1931 Ole Olsen Stuen Gårdbruker og kjøpmann[8] Bondepartiet
1932–1937 Peder O. Haugseth Bondepartiet
1938–1940 Esten K. Gorseth Gårdbruker og løytnant Bondepartiet
1941 Håkon S. Wognild[9] Gårdbruker
1941–1945 Georg K. Aalbu[10] Gårdbruker og løytnant[11]
1945 Esten K. Gorseth Gårdbruker og løytnant Bondepartiet
1946–1947 Ole I. Aalbu Gårdbruker Venstre
1948–1951 Leif Skorem Herredsagronom[12] Bondepartiet
1952–1959 Knut H. Dørum Gårdbruker og redaktør[12] Bondepartiet
1960–1965 Hallvard Bjørndal Gårdbruker[12] Senterpartiet
1966–1967 Ola P. Hoel Gårdbruker Senterpartiet
1968–1971 Ola Erik Stugu Banksjef Senterpartiet
1972–1975 Ola P. Hoel Gårdbruker Senterpartiet
1976–1979 Erik A. Nerhoel Gårdbruker Senterpartiet
1980–1983 Ola P. Hoel Gårdbruker Senterpartiet
1984–1985 Per Asphaug Tannlege Høyre
1986–1987 Hans Rogstad Ambulansesjåfør Kristelig Folkeparti
1988–1991 Ola Røtvei Gårdbruker Arbeiderpartiet
1992–1993 Ola Arne Aune Gårdbruker Senterpartiet
1994–2003 John Egil Holden Gårdbruker og entreprenør Senterpartiet
2003–2015 Ola Røtvei Gårdbruker Arbeiderpartiet
2015– Kirsti Welander Rektor Arbeiderpartiet

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Juvkam, Dag (1999). Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen (PDF). Rapport 1999:13. Oslo: Statistisk sentralbyrå. s. 65–69. ISBN 82-537-4684-9. 
  2. ^ Hoel, Ola P. (1987). Styre og stell i Oppdal kommune 1837–1987. Oppdal kommune. s. 82–87. ISBN 82-7083-148-4. 
  3. ^ Utheim, John (1882). Statistik over Storthings- og Valgmandsvalgene 1882. Kristiania: Alb. Cammermeyers forlag. s. 26. 
  4. ^ a b Utheim, John (1892). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1891. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 48. 
  5. ^ Utheim, John (1895). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1894. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 54. 
  6. ^ Utheim, John (1905). Oversigt over valgtingene og valgmandstingene 1903. Kristiania: O. Fredr. Arnesens bog- & accidenstrykkeri. s. 89. 
  7. ^ Adresseavisen: 6. 23. februar 1955. 
  8. ^ Andersen, Thor M. (1931). Norges ordførere 1929–1931. Kristiania: Hanche. s. 219. 
  9. ^ Ordfører oppnevnt av okkupasjonsstyret, se Adresseavisen: 6. 26. mars 1941.  og Adresseavisen: 2. 25. november 1941. 
  10. ^ Ordfører oppnevnt av okkupasjonsstyret, se Adresseavisen: 2. 25. november 1941.  og Adresseavisen: 2. 7. februar 1945. 
  11. ^ Nationen: 6. 30. desember 1954. 
  12. ^ a b c Norske kommunalpolitikere: Norges styresmenn. 3. Oslo: Bokdepotet. 1957. s. 150–152.