Liste over ordførere i Heim (tidligere kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Heimsjøen ved Hemnfjorden.

Liste over ordførere i Heim. Med formannskapslovene av 1837 ble Heim sogn i likhet med resten av Hemne prestegjeld (daværende skriveform: Hevne), en del av Hemne formannskapsdistrikt (kommune). I 1911 ble Heim utskilt fra Hemne som egen kommune, og i 1924 ble også Vinje og Snillfjord utskilt. I 1964 ble Heim delt, så delen vest for Hemnfjorden gikk sammen med Vinje og Hemne til den nye Hemne kommune, mens delen øst for Hemnfjorden gikk sammen med Snillfjord og ytre deler av Agdenes og dannet den nye Snillfjord kommune.[1] I 2020 slås Hemne (med vestre Heim), Halsa og Ytre Snillfjord sammen til den nye kommunen Heim.

Periode Navn Stilling Parti[2]
1911–1913 Johan Andersen Havnebugt[3] Gårdbruker Venstre[4][5]
1914–1916 John Johnsen Vaagan d.y.[3] Gårdbruker Venstre[6][7]
1917–1919 Johan Edvardsen Vaagan[3] Gårdbruker Venstre
1920–1922 John Johnsen Vaagan d.y.[3] Gårdbruker Venstre
1923–1925 Johan Edvardsen Vaagan[3][8] Gårdbruker Venstre
1926–1928 John Johnsen Vaagan d.y.[9] Gårdbruker Venstre
1929–1945 Axel Aas[10] Kjøpmann Arbeiderpartiet[11]
1945 Lars Belsvik[12][13] Lærer og klokker
1946 Axel Aas[14] Kjøpmann Arbeiderpartiet
1946–1947 Kolbjørn Johansen Vaagan[15] Gårdbruker Bondepartiet[16][17]
1947 Axel Aas[18] Kjøpmann Arbeiderpartiet
1948–1951 Kolbjørn Johansen Vaagan[19] Gårdbruker Bondepartiet
1952–1959 John Langø Fisker og småbruker Arbeiderpartiet[16][20]
1960–1963 Olaf Stamnes Gårdbruker Senterpartiet[16]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Juvkam, Dag (1999). Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen (PDF). Rapport 1999:13. Oslo: Statistisk sentralbyrå. s. 66–67. ISBN 82-537-4684-9. 
  2. ^ Kolonnen angir ikke hvilken liste ordførerne var valgt på, som ofte var lokale lister, men partitilhørighet i fylkesting mv. Om de partipolitiske forholdene, se Riise, Jens (1977) [1956]. «Heim». I Fiskaa, Haakon M. og Myckland, Haakon Falck. Norges bebyggelse. Nordlige seksjon. Herredsbindet for Sør-Trøndelag. Vestre del. Trondheim: Faglitteratur. s. 178. 
  3. ^ a b c d e «Hemne herreds deling, et 20 år gammelt krav som nu er imøtekommet». Nidaros: 5. 8. januar 1924. 
  4. ^ Utheim, John (1905). Oversigt over valgtingene og valgmandstingene 1903. Kristiania: O. Fredr. Arnesens bog- & accidenstrykkeri. s. 87. 
  5. ^ Trondhjems Adresseavis: 1. 5. januar 1911. 
  6. ^ Nidaros: 4. 14. januar 1914. 
  7. ^ Nidaros: 7. 6. januar 1926. 
  8. ^ Arbeider-Avisa: 4. 16. april 1927. 
  9. ^ «Ordførervalg». Trondhjems Adresseavis: 2. 4. januar 1926. 
  10. ^ Axel Aas fortsatte som ordfører under okkupasjonen, og ble idømt en større bot under landssvikoppgjøret, men ikke fradømt sine borgerlige rettigheter. Se Nidaros, 5. september 1947, s. 5.
  11. ^ Andersen, Thor M. (1931). Norges ordførere 1929–1931. Kristiania: A.M. Hanches Forlag. s. 216. 
  12. ^ Etter frigjøringen i mai 1945 oppnevnte først fylkesmannen den tidligere varaordføreren Johan Heimsjø som midlertidig ordfører i Heim. Da Heimsjø bad seg fritatt, ble Lars Belsvik oppnevnt samme måned. Se Adresseavisen, 26. mai 1945, s. 8.
  13. ^ «Tidligere lærer og kirkesanger Lars Belsvik, Hellandsjøen …». Arbeider-Avisa: 5. 14. juni 1949. 
  14. ^ «Axel Aas ordfører i Heim etter loddtrekning». Adresseavisen: 2. 3. januar 1946. 
  15. ^ Kolbjørn Vaagan ble valgt til ordfører i august 1946; Axel Aas hadde vært suspendert siden fylkestinget den våren, mens landssviksaken mot ham var under behandling. Se Sør-Trøndelag, 15. august 1946, s. 2.
  16. ^ a b c Norske kommunalpolitikere: Norges styresmenn. 3. Oslo: Bokdepotet forlag. 1957. s. 126–127. 
  17. ^ Sør-Trøndelag: 2. 15. august 1946. 
  18. ^ Axel Aas gjeninntrådte som ordfører med virkning fra 1. september 1947. Se Nidaros, 5. september 1947, s. 5.
  19. ^ Nidaros: 5. 5. januar 1948. 
  20. ^ Adresseavisen: 2. 7. januar 1952.