Bambus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bambusskog i Kyoto, Japan

Bambus (Bambuseae) er en generell betegnelse på et sted mellom noen hundre og ett tusen arter i flere planteslekter i gressfamilien. De fleste artene av bambus er treaktige, og enkelte kan også bli høye som trær. Bambus vokser i Asia, Mellom-Amerika og Sør-Amerika, og noen arter i deler av Afrika og Australia.

Bambus brukes også som norsk navn på planteslekten Bambusa som omfatter over 70 arter. Bambus-slekten selv har hele 1439 arter!

Bambusen er så spesiell fordi den kan bli opptil 15 meter på bare seks måneder. Den er i tillegg spesiell fordi den ikke krymper og sveller på langt nær så mye som treverk. Hardheten er også betraktelig bedre.

Bambus er også viktig mat for panda, 99 % av det de spiser er bambusskudd. I Kina vokser det spesielt mye av denne planten.

Den største bambusarten (Dendrocalamus giganteus) kan bli opptil 40 meter høy og den kan vokse nesten en meter på et døgn. Noen arter kan dyrkes selv i Norge, f.ex. Fargesia murieliae[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bambus til Norge». Hekkplante direkte. Besøkt 20. april 2019. 
botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.