Hahoe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hahoe folkemuseum
Hangul안동하회마을
Hanja安東河回마을
Revidert romaniseringAndong Hahoe Ma-eul
McCune-ReischauerAndong Hahoe Maŭl
Hahoe folkemuseum
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
Korea-Andong-Hahoe Folk Village-02.jpg
Hahoe
LandSør-Korea Sør-Korea
Innskrevet2010
Kriterium KULTUR (III, IV)
Se ogsåVerdensarvsteder i Asia
ReferanseUNESCO nr. 1324
Hahoe ligger i Sør-Korea
Hahoe
Hahoe (Sør-Korea)

Hahoe folkemuseum (eller Hahoe folkelandsby) ligger i Andong i provinsen Nord-Gyeongsang i Sør-Korea og er en by med stor betydning for den koreanske kulturen, fordi den har bygninger i Joseon-tidens arkitektur, folketradisjon, verdifulle bøker og gamle tradisjoner av klan-baserte byer.

Byen ligger ved elva Hwachon som er en bielv til Nakdongelva. Nord for byen ligger Buyongdaefjellene, mens Namfjellet ligger i sør. Byen er organisert i henhold til pungsus geomantiske retningslinjer og byen har derfor formen som en lotusblomst eller to sammenkoblete kommaformer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Yuklanen av Pungsan grunnla byen på 1500-tallet og den har vært et klansamfunn siden da. Byen er kjent for sine mange bevarte originalbygninger, slik som byens konfucianske skole og har folkekunst som Hahoes maske-dansedrama (Hahoe byeolsingut talnori), som er en shaman som utfører riter til de lokale byåndenes ære.

Byen er i dag inndelt i Namchon (Sør-byen) og Pukchon (Nord-byen) med hovedgrenen av Pungsan Yuklanen, Gyeomampa, i Namchon og den sekundære grenen, Seoaepa, i Bukchon. Den siste stammer fra Yu Seong-ryong, en statsminister under kong Seonjo av Joseon. I den nordre delen av byen finnes Yangjindanggården og Pikchondaekhuset. I sør Chunghyodanggården og Namchondaekhuset. Alle på lista over landets viktigste kulturelle minnesmerker. Mens hver gren av Pungsan Yuklanen tidigere levde i sine respektive deler av byen, bor klangrenene i begge bydelene.

Den gamle arkitektoniske stilen i stor grad gått tapt i landet på grunn av landets raske modernisering og utvikling. Men her står bygninger, både residenser og arbeiderhjem, med sine halmtak og som bevarer den arkitektoniske stilen fra tiden da bygningene ble satt opp. Wonjijeongsapaviljongen og Byeongsan konfucianske skole er to av byens kjente bygninger. Byn har bevart shamanriten Byeolsin-gut og Hahoemaskene som benyttes i Hahoes maskedans. Andre riter som fremdeles gjennomføres er Jeulbul Nori der en benytter en streng fyrverkeri som tennes ved foten av Buyongdaefjellet. Helligdommen Yongmogak har Yu Seong-ryongs boksamling og inkluderer Chingbirok, en bok som dokumenterer Japans invasjon av Korea i 1592. Kunmundungok er en fortegnelse over militære forlegninger. Chunghyodang har også 231 kongelige kunngjøringer og utnevninger.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]