Hanelva (Korea)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hanelva
Tancheon Location Map.png
Hangul한강
Hanja漢江
Revidert romaniseringHan-gang
McCune-ReischauerHan'gang
Han i Seoul.

Hanelva (koreansk: Hangang, Hangul: 한강, Hanja: 漢江) er en elv som i hovedsak renner i Sør-Korea. Kildeelvene er Namhanelva (Sør-Hanelva) som har sin kilde i Daedeokfjellet og Bukhanelva (Nord-Hanelva) som har sin kilde i fjellsiden til Kumgangfjellet i Nord-Korea. Elva renner blant annet gjennom den sørkoreanske hovedstaden Seoul, før den renner sammen med Imjinelva og renner ut i Vesthavet.

Hanelva og områdene rundt den har spilt en viktig rolle i Koreas historie. Under perioden de tre kongedømmer forsøkte kongedømmene å ta kontroll over landet rundt elva, som ble brukt i handelsrutene til Kina. I dag er elva ikke lenger en viktig handelselv fordi utløpet ligger nær den koreanske grensa, og forbudt område for sivile.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Elva er 482 km lang og et nedslagsfelt på 26 018 km². Selv om elva ikke er lang, er den svært bred. Innenfor Seouls bygrenser er elva så mye som en km bred. I Kina har elven Hanjiang de samme kinesiske strektegn (tradisjonell kinesisk: 漢江; pinyin: Hànjiāng).

Før en rekke damkonstruksjoner var elva kjent for den store forskjellen det var på vannføringen, nærmere bestemt 1:390 (Til sammenligning har Themsen og Rhinen 1:8 og 1:18).[1]

Navnet[rediger | rediger kilde]

Namhan betyr Sør-Han, mens Gang som betyr elv, av og til også kan bety «Han» i Sør-Korea.

«Namhan» og «Bukhan» er de sørkoreanske navnene på de to koreanske statene, henholdsvis 남한; Sør-Korea) og 북한; Nord-Korea. På hanja skrives Hanelva ikke «韓» som også kan bety «Korea», mens tegnet «漢» kan bety Han-dynastiet eller et generelt ord for «Kina».

Sideelver og kildeelver[rediger | rediger kilde]

Panorama fra Yeouido i Seoul.
Jungnancheon møter Hanelva, sett fra Donghobrua.
Utsikt over Yangjaecheon.

Sideelvene til Hanelva er listet nedenfor etter hvor de renner inn i elva regnet fra elvemunningen og tilbake til kilden. Sideelvenes sideelver er listet tilsvarende.

Bruer over nedre Han[rediger | rediger kilde]

Tilsammen 27 bruer er bygd over Hanelva i Seoul, Gyeonggi og Incheon.

Hangang jernbanebru og Hangangbrua

Regnet fra vest til øst er de:

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]