Hanelva (Korea)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hanelva
Tancheon Location Map.png
Hangul 한강
Hanja 漢江
Revidert romanisering Han-gang
McCune-Reischauer Han'gang
Han i Seoul.

Hanelva (koreansk: Hangang) er en elv som i hovedsak renner i Sør-Korea. Kildeelvene er Namhanelva (Sør-Hanelva) som har sin kilde i Daedeokfjellet og Bukhanelva (Nord-Hanelva) som har sin kilde i fjellsiden til Kumgangfjellet i Nord-Korea. Elva renner blant annet gjennom den sørkoreanske hovedstaden Seoul, før den renner sammen med Imjinelva og renner ut i Vesthavet.

Elva er 482 km lang og et nedslagsfelt på 26 018 km². Selv om elva ikke er lang, er den svært bred. Innenfor Seouls bygrenser er elva så mye som en km bred.

Før en rekke damkonstruksjoner var elva kjent for den store forskjellen det var på vannføringen, nærmere bestemt 1:390 (Til sammenligning har Themsen og Rhinen 1:8 og 1:18).[1]

Hanelva og områdene rundt den har spilt en viktig rolle i koreas historie. Under perioden de tre kongedømmer forsøkte kongedømmene å ta kontroll over landet rundt elva, som ble brukt i handelsrutene til Kina. I dag er elva ikke lenger en viktig handelselv fordi utløpet ligger nær den koreanske grensa, og forbudt område for sivile.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Namhan betyr Sør-Han, mens Gang som betyr elv, av og til også kan bety «Han» i Sør-Korea.

«Namhan» og «Bukhan» er de sørkoreanske navnene på de to koreanske statene, henholdsvis 남한; Sør-Korea) og 북한; Nord-Korea. På hanja skrives Hanelva ikke «韓» som også kan bety «Korea», mens tegnet «漢» kan bety Han-dynastiet eller et generelt ord for «Kina».

Sideelver og kildeelver[rediger | rediger kilde]

Panorama fra Yeouido i Seoul.
Jungnancheon møter Hanelva, sett fra Donghobrua.
Utsikt over Yangjaecheon.

Sideelvene til Hanelva er listet nedenfor etter hvor de renner inn i elva regnet fra elvemunningen og tilbake til kilden. Sideelvenes sideelver er listet tilsvarende.

Bruer over nedre Han[rediger | rediger kilde]

Tilsammen 27 bruer er bygd over Hanelva i Seoul, Gyeonggi og Incheon.

Hangang jernbanebru og Hangangbrua

Regnet fra vest til øst er de:

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]