Socotrarevet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 32°07′22,63″N 125°10′56,81″Ø

Se også: Sokotra
Socotrarevet
Kart som viser Socotrarevet
Kinesisk navn
Pinyin Suyan-skjæret
Wenyan 苏岩礁
Koreansk navn
Hangul 이어도 / 파랑도
Hanja 離於島 / 波浪島
Revidert romanisering Ieodo/Parangdo
McCune-Reischauer Iŏdo/P'arangdo

Socotrarevet er et undersjøisk rev 4,6 m under havoverflata ved fjære sjø, som ligger i Øst-Kina-havet. Revet er gjenstand for en pågående grensekonflikt mellom Sør-Korea og Kina, som begge mener at den ligger innenfor deres økonomiske sone.[1]

Sør-Korea kaller revet Ieodo (이어도/離於島; MR: Iŏdo) eller Parangdo (파랑도/波浪島; MR: P'arangdo)[2], mens Kina kaller det Suyan-skjæret (苏岩礁). Revet er i dag fundament for Korean Ieodo Ocean Research Station.[3] Stasjonen får mannskap og forsyninger ved hjelp av helikopter til en helipad på stedet.

Revet ligger 149 km sørvest for Maradoøya som ligger like ved Jejuøya.

Japans nærmeste territorium til revet er Torishimaøya (鳥島) 275 km unna, mens Kinas nærmeste territorium er Yushandaoøya (余山島) 287 km unna.

Historie[rediger | rediger kilde]

En mulig referanse til øya eksisterer i den kinesiske boka Shan Hai Jing, som nevner et «Surev» i Østkinahavet. Det er uklart om det er en referanse til Socotrarevet, siden boka inkluderer materiale knyttet til kinesisk mytologi.

Det finnes ingen bevis for at øya noen gang har vært bebodd.

«Parangdo» og «Ieodo» er navn for en mytisk øy som innbyggerne på Jeju mener huset åndene til fiskere som hadde omkommet på havet. Sørkoreanske myndigheter har knyttet en direkte forbindelse mellom mytene og dagens rev, og hevder at ordtaket «den som ser Parangdo vender ikke tilbake» refererer til farene som sjøfarende kunne oppleve når brenningene slo mot revet.[4] Socotrarevet koreanske navn ble offisielt «Ieodo» 26. januar 2001, vedtatt av Korea geologiske institutt.[5] Det er uklart om det med Ieodo faktisk menes Socotrarevet. Det er heller ikke klart om revet noen gang ble okkupert eller erklært som en del av Korea.

 • 1880–1890: Noen mener at Beiyangflåten kartla Socotrarevet.
 • 1900: Socotrarevet blir oppdaget av det britiske farytøyet Socotra.
 • 1910: Socotrarevet blir kartlagt av det britiske fartøyet Waterwitch, som måler dybden til mindre enn 5,4 meter.
 • 1938: Den japanske regjeringen for gjennomført undersøkelser av revet, og legger planer for en forskningsstasjon, men andre verdenskrig setter en stopper for dette.
 • 1951: Et team bestående av Sør-Koreas marine og Korea Mountain Climbing Association (한국산악회) setter ned en bronseplate som sier «대한민국 영토 이어도» («Ieodo, territorium tilhørende Republikken Korea»)
 • 1952: Sør-Korea fornyer Syngman Rhee-linja, som definerer landets marine grenser, som inkluderer Socotrarevet, og andre omstridte områder.[6] Naboland som Folkerepublikken Kina anerkjenner ikke dette.
 • 1963: Det kinesiske fartøyet «Yuejin» synker på sin jomfrutur på vei fra Qingdao til Nagoya etter å ha truffet på et objekt under vann. Mannskapet hevder at de hadde blitt angrepet av en torpedo, som førte til en internasjonal oppstandelse. Det ble senere funnet ut at på grunn av en navigasjonsfeil hadde mannskapet støtt på Socotrarevet, som var avmerket på sjøkart på denne tiden.[7] Dette ble ikke anerkjent av Korea eller noen av nabostatene.
 • 1963 1. mai–3. juni: Shanghai Riverway Bureau fant skipsvraket sørøst for Socotrarevet.[8] This move was not recognised by the Korea.
 • 1970: Sør-Koreas Underwater Resource Development Law tok til å gjelde, som definerte Socotrarevet som å ligge innenfor landets fjerde minefelt. Kina anerkjente ikke dette.
 • 1984: Revets geografiske plassering bekreftes av et team fra Cheju National University.
 • 1987: En varsellampe blir plassert på revet av Sør-Korea.
 • Fra 1995 til 2001, bygde Sør-Korea Ieodo Ocean Research Station på Socotrarevet, til tross for protester fra Kina. Flere overflygninger over øya blir gjennomført av kinesiske overvåkningsfly.[9]
 • 2001: Korea Institute of Geology gir revet det offisielle navnet «Ieodo» 26. januar 2001

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]