Vinter-OL 2018

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Current sport.svg Denne artikkelen inneholder informasjon om et fremtidig sportsarrangement.
Det kan forekomme spekulativ informasjon, og innholdet må forventes endret når arrangementet nærmer seg og mer informasjon blir tilgjengelig.
Pyeongchang 2018
De 23. olympiske vinterleker
PyeongChang 2018 Winter Olympics.svg
Vertsnasjon Sør-Korea Pyeongchang
Utøvere ()
Idretter 15
Åpningsseremoni 9. februar
Avslutningsseremoni 25. februar
Åpningsstadion Alpensia Resort
Forrige Sotsji 2014
Neste Beijing 2022

Vinter-OL 2018 er de 23. olympiske vinterleker, og arrangeres fra 9. til 25. februar 2018 i byen Pyeongchang i Sør-Korea.

Valg av arrangørby[rediger | rediger kilde]

Den internasjonale olympiske komité tok beslutningen om arrangørsted den 6. juli 2011 på sitt møte i Durban i Sør-Afrika.

Kandidater[rediger | rediger kilde]

I finalerunden deltok tre arrangører:

Pyeongchang tapte med liten margin avstemningen både i 2010 og 2014, men var på ny kandidat for 2018.
München kunne ha blitt første by som har arrangert både vinter-OL og sommer-OL

Pyeongchang fikk flest stemmer etter første stemmerunde.

Avstemningen
By Stemmer 1. runde
Pyeongchang Sør-Korea 63
München Tyskland 25
Annecy Frankrike 7

Søknadsprosess[rediger | rediger kilde]

I Norge var det tre arrangører som konkurrerte om å bli Norges søkerkandidat. Disse var Trondheim (søkerkomité: Trondheim 2018), Tromsø (søkerkomité: Tromsø 2018) og Oslo/Lillehammer (søkerkomité: Oslo/Lillehammer 2018). 30. mars 2007 besluttet Idrettsstyret ved Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité at Tromsø skulle bli Norges kandidat.

Avstemmingen ble gjort i to runder. Trondheim gikk ikke videre fra første runde, og i andre runde fikk både Tromsø og Oslo/Lillehammer seks stemmer. Idrettspresident Odd-Roar Thorsen avgjorde dermed avstemmingen med sin dobbeltstemme, som gikk til Tromsø. Dermed ble det opp til Stortinget om Norge skulle søke OL til Tromsø i 2018. Valget førte til en generell misnøye blant en andel av befolkningen som ikke ønsket et OL i Tromsø.[trenger referanse]

I slutten av september 2008 ble det gjennomført en kontrollrapport av Veritas, som viste at de statlige utgiftene ville bli dobbelt så høye som arrangørene hadde budsjettert. Tromsø 2018 hadde siden Brennpunkt-dokumentaren Bak lukkede dører – spillet om et OL den 19. februar 2008 slitt med lav oppslutning i befolkningen og kultur- og kirkeminister Trond Giske uttalte at det var opp til idretten å bestemme skjebnen til OL.[trenger referanse] 6. oktober ble det besluttet at NIF skulle trekke søknaden om Tromsø som OL-kandidat. 9 av 12 representanter i idrettsstyret stemte for å trekke søknaden.

Andre søkerbyer var Zakopane med Kraków, Sanok med Ustrzyki Dolne, Zagórze, Vaduz, Gorenjska, Östersund/Åre, Falun, Jaca, Almaty, Sofia, Stara Planina, München med Garmisch-Partenkirchen og Schönau, Bursa, Santiago og Bsharri.

Den sørkoreanske kandidatbyen til lekene i 2010 og 2014 Pyeongchang ble på ny kandidat til lekene i 2018,[2][3] og ble så tilslutt utpekt til arrangør for lekene i 2018.

Idretter[rediger | rediger kilde]

Som i 2014 konkurreres det i 15 ulike idretter. Fire nye øvelser er lagt til: fellesstart i hurtigløp, big air i snøbrett, mixed curling og lagkonkurranse i alpint. Parallellslalåm er tatt bort for å gjøre plass til big air.

Tall i parentes viser antall medaljeøvelser innenfor hver gren

Deltakelse[rediger | rediger kilde]

Per 30. januar 2017.

Deltakende nasjoner

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]