Industriland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Som industriland, industrinasjon eller utviklet land betegner man et land som gjennom en sterk, mangfoldig og teknologisk avansert økonomi har en forholdsvis høy levestandard. De fleste land med et høyt bruttonasjonalprodukt (BNP) pr. innbygger regnes som industrinasjoner. Noen få land har imidlertid oppnådd et (vanligvis forbigående) høyt BNP pr. innbygger gjennom utnyttelse av naturressurser, men uten å utvikle den mangfoldige industrielle og service-baserte økonomien nødvendig for å bli betegnet som «industrinasjon» eller «utviklet».

Industrinasjonene kalles gjerne «den første verden», da i motsetning til «den tredje verden» («den andre verden» ble brukt for å beskrive kommunistland under den kalde krigen). Betegnelsen «den vestlige verden» har en lignende mening, men dens konnotasjoner begrenser dens anvendelse, særlig i Asia.

Forskjellige observatører og teoretikere ser forskjellige grunner for hvorfor noen land, og ikke andre, oppnår en høyere økonomisk utvikling. Mange hevder at økonomisk utvikling krever en kombinasjon av representativ regjering (eller demokrati), en markedsøkonomisk økonomisk modell, og fravær av korrupsjon. Andre hevder at rike land ble rike ved å utnytte fattige land gjennom imperialisme og kolonisering, og idag gjennom globalisering.

Industriland[rediger | rediger kilde]

Organisasjoner som Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet og CIA mener at gruppen av industriland inkluderer:

Følgende EU-land:

Følgende europeiske ikke-EU-land:

Følgende ikke-europeiske land:

De største industrilandene etablerte på 1970-tallet det som er blitt kjent som G8.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]