Goguryeo-gravene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Goguryeo-gravene
Hangul 고구려 고분군
Hanja 高句麗古墳群
Revidert romanisering Goguryeo gobun(-)gun
McCune-Reischauer Koguryŏ kobun'gun
UNESCOs verdensarv
Goguryeo-gravene
Goguryeo-gravene
Goguryeo-gravene
Land Nord-Korea Nord-Korea
UNESCO Innskrevet ved UNESCOs 28. sesjon i 2004. Referansenr. 1091.
Kriterium I, II, III, IV
Se også Verdensarvsteder i Asia
Eksterne lenker

Goguryeo-gravene er et kompleks av graver fra det koreanske kongedømmet Goguryeo i Nord-Korea. Gravplassene består av tilsammen 30 graver, som finnes i Pyongyang og Nampo. Goguryeo var et av de sterkeste koreanske kongedømmene som strekte seg over det nordøstre Kina og Koreahalvøya og eksisterte mellom 37 f.Kr. til 668. Kongedømmet flyttet hovedstaden sin til Pyongyang i år 427.

Mange av gravene, blant annet Anak grav nr. 3 har veggmalerier. Gravene er alle fra denne kulturen. Tilsammen finnes det over 10 000 graver fra Goguryeo, men bare 90 av gravene som er gravd fram i Kina og Korea har veggmalerier. En antar at gravplassene er gravstedet for konger, dronninger og andre medlemmer av kongefamilien. Veggmaleriene gir et innblikk i hverdagslivet under Goguryeoperioden.

I mai 2006 ble 2360 individuelle graver fra Goguryeoperioden oppdaget under arbeidet med Yunfengdammen, sammen med ruiner av en gammel by. Blant de best bevarte ruinene er en bymut, som er fire meter bred og halvannen meter høy.

Goguryeo-gravene ble i 2004 ført opp på UNESCOs verdensarvliste, som det første verdsensarvstedet fra Nord-Korea.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]