Vulkanøya Jeju og lavatunneler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vulkanøya Jeju og lavatunneler
Hangul제주도 자연유산지구
Hanja濟州島自然遺産地區
Revidert romaniseringJejudo jayeonyusanjigu
McCune-ReischauerChejudo chayŏnyusanjigu
Vulkanøya Jeju og lavatunneler
   UNESCOs verdensarv   
LandSør-Koreas flagg Sør-Korea
Innskrevet2007
Kriterium NATUR (VII, VIII)
Se ogsåVerdensarvsteder i Asia
ReferanseUNESCO nr. 1264
Vulkanøya Jeju og lavatunneler ligger i Sør-Korea
Vulkanøya Jeju og lavatunneler
Vulkanøya Jeju og lavatunneler (Sør-Korea)

Vulkanøya Jeju og lavatunneler ble inkludert på UNESCOs liste over verdens kulturarv i 2007.[1]

Jeju er en vulkansk øy, 130 km sørvest for Koreahalvøya. Øya er Koreas største, men landets minste provins. Den er 1.846 km² stor.[2]

Sentralt på Jeju er fjellet Hallafjellet, landets høyeste fjell som er en hvilende vulkan 1950 moh. 360 mindre vulkaner er en del av hovedvulkanen. Vulkanaktiviteten på Jeju startet i kritt-perioden og varte til tidlig i perioden Tertiær. Den siste kjente vulkanske aktiviteten skjedde for vel 800 år siden. Øya er dekket med vulkansk stein og jord. Krateret og innsjøen i krateret på toppen av fjellet kalles Baengnokdam, og ble formet for 25 000 år siden.

Jeju er vitenskapelig verdifull på grunn av øyas tette nettverk av vulkanske tunneler. Disse er restene av lavastrømmer på vei ned fjellet på vei ut i havet. Ikke bare vitenskapen setter pris på tunnelene, de er også blitt en viktig turistattraksjon.

Øya har en stor variasjon i plante og dyreliv. Halvparten av de særegne koreanske plantene vokser vilt på øya, mens 200 andre plantetyper er importert. Imidlertid er halvparten av øyas plantetyper i ferd med å bli utryddet.

Hallafjellet ligger midt på øya og siden 1966 har fjellet over 800 moh blitt avsatt til nasjonalpark, bestående av urørt natur. Floraen i Hallafjellet nasjonalpark er unik med 1.565 ulike planter hvorav 33 er ulike for øya. Oppover fjellsiden finner en tydelige skiller mellom de ulike klimasonene; subtropisk, tempererte og kaldere soner.

17 pattedyrarter, 198 fuglearter, 8 amfibier, 8 reptiler og 947 ulike insektarter er katalogisert i nasjonalparken. Øya var sist i forbindelse med fastlandet for over 10 000 år siden, noe som også har satt sine spor på øyas plante- og dyreliv.

En viktig del av nasjonalparken er Pillemot-hula, som daterer seg tilbake til paleolitikum-perioden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Natural sites in Madagascar, China and Korea inscribed on UNESCO World Heritage List». Besøkt 27. desember 2007. 
  2. ^ «Geography». Arkivert fra originalen 10. mai 2006. Besøkt 29. juli 2006.  Geography of Jeju

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]