Yangdong av Gyeongju

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Yangdong av Gyeongju
Korea-Gyeongju-Yangdong Folk Village-01.jpg
Hangul경주양동민속마을
Hanja慶州良洞民俗마을
Revidert romaniseringGyeongju Yangdong Minsok Ma-eul
McCune-ReischauerKyǒngju Yangdong Minsok Maŭl
Yangdong av Gyeongju
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
Korea-Gyeongju-Yangdong.Village.jpg
Yangdong av Gyeongju
LandSør-Korea Sør-Korea
Innskrevet2010
Kriterium KULTUR (III, IV)
Se ogsåVerdensarvsteder i Asia
ReferanseUNESCO nr. 1324
Yangdong av Gyeongju ligger i Sør-Korea
Yangdong av Gyeongju
Yangdong av Gyeongju (Sør-Korea)
En mann i folkedrakta hanbok vever en korg.

Yangdong av Gyeongju (eller Yangdong folkemuseum/Yangdong folkelandsby) er en tradisjonell by fra Joseonperioden[1], som ligger i Gangdong-myeon, 16 km nordøst for Gyeongju i Nord-Gyeongsang i Sør-Korea, ved elva Hyeongsan. Seolchangfjellet ligger nord for byen. Samfunnet er plassert på lista over landets viktigste kulturelle minnesmerker på grunn av størrelse, bevaringsgrad, antall kulturelle objekter, tradisjonalisme og naturen rundt som alt til byens betydning. Den er et godt eksempel på yangbans (koreansk aristokrati) levemåte og ny-konfucianistiske tradisjoner.

Overblikk[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt av Son So på 1400-tallet. Husholdningen til klanen Wolseong Son ble plassert på en lovende plass, etter koreansk «pungsu» (geomanti). Son So og hans kone, datter av Yu Bok Ha, fikk en datter som giftet seg med Yi Beon av Yeogang Yi. Ekteskapet gav en av de «atten vise menn» i Korea, Yi Unjeok.

En del av byen er ubebodd. Den består av 160 tegl- og halmstrådekte tak på hus bygd på flere steder i den tette skogen. 54 historiske hjem, over 200 år gamle, er bevart. Byen har bevart sedvaner foruten tradisjonelle byggverk i arkitektonisk stil fra Joseonperioden. Seobaekodang er hovedgården til Wolseong Sonfamilien. Mucheomdang, er hovedgården for Yeogang Yifamilien. Tonggamsokpyeon er en bok trykt med metalltyper og finnes i byen, foruten en rekke andre gjenstander som alle står på myndighetenes liste over landets viktigste kulturelle minnesmerker.

Byen følger topografien på stedet langs fjell og dal og har form som et Hanjategn. På forsiktig vis er dette bevart. Hjemmene til klanene Wolseong Son og Yeogang Yu, samt deres etterkommeres hjem ligger høyt, mens samfunnets lavere klasser some hjem, som kjennetegnes ved halmdekte tak, ligger lavere. Byens organisasjon gir et innblikk i den strenge sosiale inndelingen som kjennetegnet datidens samfunn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «경주양동마을 慶州良洞─» (koreansk). Doosan Encyclopedia. Arkivert fra originalen 9. desember 2012. Besøkt 2. august 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]