Seokguram

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Seokguram
Hangul 석굴암
Hanja 石窟庵
Revidert romanisering Seokguram
McCune-Reischauer Sŏkkuram
UNESCOs verdensarv
Seokguram
Seokguram
Sittende Buddastatue (Seokguram)
Land Sør-Korea Sør-Korea
UNESCO Innskrevet ved UNESCOs 19. sesjon i 1995. Referansenr. 736.
Kriterium I, IV
Se også Verdensarvsteder i Asia
Eksterne lenker

Seokguram er en grotte og et eremittbosted til templet Bulguksa i Sør-Korea. Det ligger øst for tempelområdet på Tohamfjellet. I 1995 ble Seokguram satt sammen med Bulguksa opp på UNESCOs verdensarvsliste.

Grotten sies å ha ble laget av Gin Daeseong i 751, men forble temmelig ukjent. Seokguram er ikke omtalt før på begynnelsen av 1700-tallet og ble oppdaget i veldig dårlig stand i begynnelsen av 1900-tallet. Japans regjering gjennomførte restaureringsarbeid tre ganger, men fikk problem med fuktigheten. Etter andre verdenskrig, ble Seokguram neglisjert fram til 1960-tallet da president Park Chung-hee startet et restaureringsprosjekt.

Seokguram er en helligdom i granitt med en sittende Buddhastatue i hovedkammeret. I inngangskammeret er det Bodhisattvastatuer. Grottene ble laget rundt disse statuene for å beskytte dem mot været. Taket i Seokguramgrotten er dekort med halvmåner og midten av taket er dekorert med en lotusblomst. Mange mennesker kommer til eller nær Seokguram for å nyte av soloppgangen, som her anses å være spesielt vakker.

På grunn av det store antallet renoveringer som er blitt utført under årenes løp og det faktum at templet var forlatt under en lang tid er mange detaljer omdiskutert blant forskere, slik som det eksakte utseendet på den opprinnelige grotten, byggverkene i Bulguksa eller formen på vannføringen (som ikke lenger eksisterer) foran templet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]