Seokguram

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Seokguram
Hangul석굴암
Hanja石窟庵
Revidert romaniseringSeokguram
McCune-ReischauerSŏkkuram
Seokguram
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
Seokguram Buddha.JPG
Sittende Buddastatue (Seokguram)
LandSør-Korea Sør-Korea
Innskrevet1995
Kriterium I, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Asia
ReferanseUNESCO nr. 736
Seokguram ligger i Sør-Korea
Seokguram
Seokguram (Sør-Korea)

Seokguram er en grotte og et eremittbosted til templet Bulguksa i Sør-Korea. Det ligger øst for tempelområdet på Tohamfjellet. I 1995 ble Seokguram satt sammen med Bulguksa opp på UNESCOs verdensarvsliste.

Grotten sies å ha ble laget av Gin Daeseong i 751, men forble temmelig ukjent. Seokguram er ikke omtalt før på begynnelsen av 1700-tallet og ble oppdaget i veldig dårlig stand i begynnelsen av 1900-tallet. Japans regjering gjennomførte restaureringsarbeid tre ganger, men fikk problem med fuktigheten. Etter andre verdenskrig, ble Seokguram neglisjert fram til 1960-tallet da president Park Chung-hee startet et restaureringsprosjekt.

Seokguram er en helligdom i granitt med en sittende Buddhastatue i hovedkammeret. I inngangskammeret er det Bodhisattvastatuer. Grottene ble laget rundt disse statuene for å beskytte dem mot været. Taket i Seokguramgrotten er dekort med halvmåner og midten av taket er dekorert med en lotusblomst. Mange mennesker kommer til eller nær Seokguram for å nyte av soloppgangen, som her anses å være spesielt vakker.

På grunn av det store antallet renoveringer som er blitt utført i årenes løp og det faktum at templet var forlatt i en lang tid er mange detaljer omdiskutert blant forskere, slik som det eksakte utseendet på den opprinnelige grotten, byggverkene i Bulguksa eller formen på vannføringen (som ikke lenger eksisterer) foran templet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]